Ludmann Otto,

Full text search

Ludmann Otto,
ág. ev. főgymnasiumi igazgató-tanár, szül. 1839-ben Lőcsén (Szepesmegyében); tanult ugyanott és Eperjesen. 1860-ban papjelölti vizsgát tett. Az 1860–61. iskolai évet mint nevelő Eperjesen töltvén, okt. 1-től mint póttanár a görög nyelvet tanította. 1862. szeptembertől 1863. szept.-ig a berlini egyetemen folytatta tanulmányait; classica philologiát, philosophiát, mathematikát és physikát hallgatott. Hospitált Jenában s Halleban is. Mindhárom helyen tanulmányozta a gymnasiumi és nevelőintézeti életet is. 1863-ban rendes gymnasiumi tanárnak választották Eperjesen, hol a görög és német nyelvet és irodalmat tanítja. 1869-ben collegiumi tápgondnoknak választották és ő rendezte az alumnaeum viszonyait. Otrokócsi Végh Dániel segítségével rendezte a Szirmay-könyvtárt 1887-ben és azóta háromszor újra megválasztatott a celligum gymnasiumi igazgatójává.
Czikke a Természetben (VII. 1875. A ránkharleini időszaki artézi forrás); az Akadémiai Értesítőben (1878. Szuinszky-Kamen trachyt hegység topographiai viszonyairól); írt a Petermann's Geographische Mittheilungen cz. szakfolyóiratba is (1877. Der intermittirende artesische Springbrunnen des Ránk-Herleiner Bades in Ober-Ungarn).
Munkái:
1. Jelentés az 1872. évben a magyar tudományos akadémia támogatásával Hazslinszky Frigyes akadémiai tag vezetése alatt tett kirándulásról, különösen helyrajzi magasságmérési és légtüneti tekintetben. Bpest, 1875. (Mathem. és természettud. Közlemények X. 8.)
2. Kivonat a Vihorlat trachyt-hegységnek topographikus leirásából. U. ott, 1878. (Mathem. és természettud. Közlemények XV. 13.)
Szinnyei Könyvészete
Kiszlingstein Könyvészete
Pallas Nagy Lexikona XVIII. 171. l. (Hörk.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me