Lovász Imre,

Full text search

Lovász Imre,
orvosdoktor és gyakorló orvos, debreczeni (Biharm.) származású, Bécsben tanulta az orvostudományokat; 1831-ben Pesten nyert orvosdoktori oklevelet és Mező-Túron (Jász-Nagy-Kun-Szolnokm.) telepedett le, hol megnősült; azonban nejétől elvált és Pestre költözött; itten a Karacs-családdal barátságban élt, mely segélyezte is; miután orvosi gyakorlata nem jövedelmezett, az irodalommal is segített magán; azonban a mellbetegség erőt vett rajta s 1843 körül, midőn a Rókus-kórházba akart menni, az utczán össze esett és csakhamar meghalt.
Czikkei a Tudom. Gyűjteményben (1834. XII. A meghülés ártalmairól, 1835. Észrevételek az éghajlatnak s más természeti viszonyoknak a népek charakterére való befolyásáról, 1836. III. Az őrültség erkölcsi okairól, X. Az álomról, 1837. I. Philologia és természettudományi vizsgálódások a különböző emberfajok historiájáról); a Társalkodóban (1838. 63. sz. Egypár szó, feleletül Argenti Döme tr. «Mit tartsunk a homoeopathirál» cz. czikket illető észrevételeire.)
Munkái:
1. Dissertatio inauguralis physiologicomedica de perspiratione cutanea, quam ... pro dris med. laurea rite obtinenda... euroditorum disquisitioni submittit. Pestini, 1831.
2. Értekezés a magyar nyelvujításról, és annak némely nevezetesebb hibáiról. U. ott, 1835. (Különny. a Tudom. Gyűjemény 1834. X. kötetéből.)
3. Értekezés a tanuló gyermekre nézve gyakoroltatni szokott testi fenyítékről, philosophiai és orvosi szempontból tekintve. U. ott, 1836.
4. Mit tartsunk a homoepathiáról? Dr. Kraus, Most, Caspari és Hufeland német munkáik után (főkép) a nem orvosok számára közrebocsátotta. U. ott, 1838.
5. Nevelést tárgyazó értekezések. I. A tanuló gyermeken gyakoroltatni szokott testi fenyítékről psychologiai és orvosi szempontból tekintve. 2. kiadás. II. Nevelési elvek, Matternek a franczia akadémia által 10,000 franknyi rendkívüli jutalommal megkoszorúzott pályamunkájából fordítva. U. ott, (1844.).
Kiadta Fazekas Mihály verseit Pesten 1836. (63 költemény és Ludas Matyi eredeti magyar rege négy levonásban. A bécsi második kiadás után.)
Levelei Horvát Istvánhoz, Bécs, 1837. febr. 6. és Pest, 1838. nov. 28. (a m. n. múzeumban).
Hazai s Külf. Tudósítások 1835. I. 21. sz.
Rupp, Beszéd 156. lap.
Szinnyei Könyvészete.
Petrik Bibliographiája és Karacs Teréz szives közlése.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me