Lamos József

Full text search

Lamos József (lipóczi),
m. kir. pénzügyi főbiztos, L. István mészárosmester és Feöldy Janka fia, született 1858. január 28-án Adonyban (Fehérmegyében) szegénysorsú nemes szülőktől; az elemi iskolák végeztével, szülei akarata ellenére, a kereskedői pályára adták, hol azonban maradása nem volt s haza szökött; egy magán-tanító oktatta az elemi tudományokra; 15 éves korában segédjegyző lett s a ráczkevei casino megválasztotta jegyzőjének. Végre Budapestre ment és pénzügyőrré lett; mint rendkívüli hallgató az egyetemre iratkozott be, melynek két évig hallgatója volt. Szolgálatának 9. évében biztossá lett; 1885–92-ig mint pénzügyőri biztos Fiumében volt és jelenleg főbiztos Nagy-Tapolcsányban (Nyitram.)
Tárczákat és czikkeket írt a szak- és vidéki lapokba.
Munkái:
1. Elbeszélések a pénzügyőrök köréből. Többek közreműködésével írta. Fiume, 1888.
2. Pénzügyőrség a külföldön. (Ausztriában, Német-, Olasz-, Orosz-, Francziaországban és Svájczban.) U. ott, 1889. (Németül U. ott, 1889.)
3. Az állami italmérési jövedékre és a nyilt helyeken fizetendő szeszitalmérési adóra, bor- és söritaladóra és a czukor- és húsfogyasztási adóra vonatkozó törvények és szabályok rendszeres összeállítása. Törvényhatósági közegek, községi előljárók, pénzügyőrök, adóbérlők és magánfelek számára. Versecz, 1894. (Ism. Magy. Közigazgatás. 31. sz.)
M. Könyvészet 1894. és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me