Halász Jószef,

Full text search

Halász Jószef,
ügyvéd, H. István ev. ref. lelkész és Balassy Erzsébet fia, szül. 1803. márcz. 23. Balkányban Szabolcsmegyében nemes szülőktől; jogi tanulmányait Debreczenben végezte (hol 1818-ban lépett a felsőbb osztályokba); azután pár évig Deésy György szolgabiró mellett foglalkozott; 1831. nov. 25. Koós Judittal kelt egybe s Nagyváradon telepedett le, hol gyakorló ügyvéd lett; Berettyó-Szent-Márton mellett birtokot szerzett, melyet nevéről Halásztanyának hívnak. A szabadságharcz után mezei gazdaságának élt. Később a gazdálkodást is megunván, Nagyváradra vonult vissza, hol a közügyeknek és az irodalomnak élt. Biharmegye megválasztotta táblabírájának; a nagyváradi függetlenségi s 48-as kör elnöke s az ottani ev. ref. hitközség főgondnoka volt. Meghalt 1886. ápr. 27. Nagyváradon. Koporsója felett Révész Bálint püspök mondott emlékbeszédet.
Czikkeí a Napkeletben (1857. Nagyvárad leírása), a Vasárnapi Ujságban (1856. Népszerű életkérdések: a magyar birtokosok elszegényülése, 1862. Szózat a honi dalárdák érdekében), a Nagyváradban (1870–76), a Biharban (1871–83), a nagyváradi Szabadságban (1875–80) és a Debreczenben (1881), melyek többnyire vezérczikkek, összesen 397.
Munkája: Erkölcstan példákban. Összegyűjté Schnell János Péter Lajos. Családi és iskolai használatra németből fordítá és Kalauz az «Erkölcstan példákban» cz. könyv használatánál. Pest, 1873. (A verseket a munkához magyarítá fia H. Kálmán, jelenleg mérnök a biharmegyei Mezőkeresztesen, a ki 1881-ben a Biharban tett közzé költeményeket, öcscsének H. Bélának gyászemlékére 1881. jún. 16. írt költeménye pedig a Biharmegyei Lapokban jelent meg.)
Petrik Könyvészete.
Uj M. Athenás 166. l.
Gyászjelentés és fiának H. Dezsőnek szíves közlése.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me