Gruber Lajos,

Full text search

Gruber Lajos,
jogi doktor és kir. alügyész, szül. 1855. máj. 24. Budapesten, hol gymnasiumi s jogi tanulmányait végezte. Mint egyetemi hallgatónak, A közigazgatósági biráskodásról írt pályamunkája a Pasquich-díjjal jutalmaztatott. A jogi doktori fok elnyerése s az ügyvédi vizsgálat letevése után Budapesten ügyvédi gyakorlatot folytatott és különösen a bűnügyi védelem terén működött. A budapesti ügyvédi kamara megválasztotta választmányi tagjának és megbízta azon felirat szerkesztésével, melyet a büntetőtörvénykönyv módosítása tárgyában az igazságügyminiszterhez intézett. 1891-ben a budapesti kir. ügyészségnél kir. alügyészszé kineveztetett. A londoni Howard-Association és a párisi Société général des prisons levelező tagja, a magyar jogászegylet választmányának is tagja.
Czikkei a Magyar Themisben (1877. Közigazgatási biráskodás és könyvism., 1880. Vitás kérdések a házassági jogból, A közigazgatási biráskodás kérdése 1877–79. években, a Közigazg. Lapokban is. Egyetemes alkotmányisme rövid vázlatban, Adalék közigazgatási jogszolgáltatásunk jellemzéséhez. A miniszterelnök és a közigazgatási biráskodás és könyvism.), a Jogtudományi Közlönyben (1878. Könyvism., 1881. A pénzügyi birósági törvényjavaslathoz, Emberkínzás a fővárosban, 1882. A legujabb bajor törvény a közigazgatási biráskodásról, 1883–84. Az államszolgálat jogi természete és rendszeres államszolgálati pragmatica elvei, 1885. Boszniai levelek. Birói figyelembe vehető-e az országos közegészségügyi tanácsnak indokolatlan felülvéleménye?, 1886. A törvényszéki orvostan és a felülvélemények, Árvaszék és büntető bíróság. Cultus disparitas, A születések anyakönyvezése, Kihallgatható-e a kiskorú mint sértett a bűnvádi perben, ha szülőjével mint tettessel áll szemben?, A magyar vasuti jog, A tanubaidézés kérdéséhez az esküdtszéki eljárásban, Eljárási reformok a budapesti törvényszéknél és könyvism., 1887. A kóros nemi ösztön befolyása a büntetendő cselekmények elkövetésére, 1888. Psychopathia sexualis, A zene és a fegyház, Az illetékesség kérdéséhez, A megyei administratio köréből, Öntudatlan elmeállapot vagy megzavart elmetehetség, Dohányzó fegyenczek, A rabélelmezésről, 1889. A gyermekvédő-egyesület, A büntetési- és börtönrendszer az észak-amerikai Egyesült-Államokban, A gyermekvédelemre vonatkozó új angol törvény, 1890. A fegyenczek földmunkákkal foglalkoztatása, A börtönügy, A halálbüntetés állása a törvényhozásokban és a gyakorlatban, A feltételes elitélés eredményei Amerikában és Angliában, A büntetés feltételes elengedéséről szóló Fayer-féle tervezet, A rövid tartamú szabadságbüntetés Angliában, Az administrativ úton történő kitiltás Budapesten, Psychopathia sexualis, 1891. A feltételes elitélés eredményei Amerikában 1890-ben, Börtönügyi hivatalnokaink kiképeztetéséről, A New-York állami javító-intézet Elmira, Hézagot képez-e a magyar BTK.-ban a gyermekölés büntetési tételének alacsony volta?, 1892. A büntető törvénykezés Boszniában, 1893. A feltételes elitélés legújabb eredményei Francziaországban és Angliában, Büntetőjogi viták egy amerikai javitó-intézetben), a Közigazgatási Lapokban (1879. Stein Lőrincz, A jogi állam és a közigazgatási jogszolgáltatás, ford.), a Jogi Szemlében (1889. A büntető itéletek végrehajtásának feltételes felfüggesztéséről, 1890–91. A feltételes elitélésre vonatkozó angol törvénynek törvényhozási tárgyalásai, Magyarország fenyitő intézetei), a Jogban (1889. A tőzsdejáték jelentősége a magyar BTK.-ban, A Pribil-esethez, Az országos közegészségügyi tanács felülvéleménye a Pribil-ügyben, 1891. Adalékok a feltételes elitélés kérdéséhez, Az álhírek terjesztésének büntetőségéről).
Munkái:
1. A közigazgatási biráskodás eszméje, kellékei és alakzatai Európában, különös tekintettel Magyarországra és a kérdés parliamentaris sorsának történetére hazánkban. A budapesti k. m. tudomány-egyetem által jutalmazott pályamunka. Bpest, 1877.
2. Az 1883. XLIV. t.-cz. a közadók kezeléséről, jegyzetekkel, utalásokkal és magyarázattal. Bpest, 1883. (2. kiadás. Bpest, 1889.)
3. A pénzügyi közigazgatási biróságról szóló törvényjavaslat. Bpest, 1883.
4. A budapesti ügyvédi kamarának felirata a büntetőtörvénykönyv módosítása tárgyában. Bpest, 1891.
5. A feltételes elitélés. Bpest, 1891. (M. Jogászegyleti Értekezések VI. 9.)
Horváth Ignácz Könyvészete 1883. XLIII. l. és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me