Golenich Károly,

Full text search

Golenich Károly,
főgymnasiumi tanár, szül. 1851. jan. 27. Sárospatakon Zemplénmegyében, hol atyja a hg. Bretzenheim-féle uradalom pénztárosa volt. (A család egyik tagja a XVII. század közepén költözött hazánkba, ki később a törökök ellen viselt hadjáratban magát kitüntetvén magyar nemességet nyert). G. a gymnasium négy osztályát szülőhelyén, a felső négyet a kassai főgymnasiumban végezte. Atyja óhajtásának eleget teendő két évig a budapesti egyetemen orvostudományokat hallgatott; de a hajlamainak inkább megfelelő bölcseleti tanfolyamra lépett át, melyet 1873-ban befejezett, mire azon év márczius 15. a jászberényi főgymnasiumhoz a magyar nyelv- és irodalom helyettes tanárának választották meg. Elnöke lett a korcsolya-egyesületnek, felébreszté a dalegyesületet; azután felolvasó estélyek, műkedvelői szini előadások és egyéb társas összejövetelek kezdeményezésével és rendezésével nem csekély összeget juttatott jótékony czélokra; tevékeny részt vett a nőegyesület szervezésében, melynek 1889. febr. 5. történt haláláig titkára volt.
Mint 8. osztálybeli tanuló irt a Hazánk és a Külföldbe (1870. Hauser Gáspár); 1873. januárban a Közrendészeti Lapoknak társszerkesztője volt és rendes munkatársa több vidéki lapnak; de tanulmányainak befejezése végett a fővárosba tért és a szerkesztést elhagyta; apróbb bölcseleti czikkei: A szenvedélyek elmélete, A szenvedélyek hatalma, A lelki élet iránya; folyóiratokban, szépirodalmi dolgozatai és költeményei jobbára lapjában jelentek meg. Programmértekezései a jászberényi r. kath. gymnasium Értesitőjében (1876. Philosophiai reflexiók, 1877. Az ismeretekről.)
Munkája: Pártjaink és a közérdek. Pest, 1873.
Szerkesztette a Jászkunságot 1874. márcz. 21-től 1877. végeig és a Temesi Lapokat (dr. Kakujayval), 1880. nov. 7. alapította és szerkesztette haláláig a Jászberény és Vidékét.
Jászberény és Vidéke 1889. 4. sz.
Jászberényi kath. főgymnasium Értesitője 1889. és gyászjelentés.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me