Festetics Andor (tolnai gróf),

Full text search

Festetics Andor (tolnai gróf),
a nemzeti szinház titkára, F. Benno gróf és bernátfalvi és földvári Földváry Rózsa fia, szül. 1857. nov. 26. Harasztin Pestmegyében; középiskoláit a budapesti kath. állami s a reform. főgymnasiumban végezte. 1876-ban az országos szinész-iskolába lépett; egyidejűleg azonban az egyetemet is látogatta, hol két évig Toldy Ferencz, Greguss Ágost és Heinrich Gusztáv irodalomtörténeti és aesthetikai előadásait hallgatta. Elvégezvén a szinésziskola négy éves tanfolyamát, 1880. aug. Tolnai Andor néven a kolozsvári szinházhoz szerződött, hol négy évig működött a bonvivant és salonszerelmes szerepkörben. Itt nőűl vette Dömjén Rózsát, a kolozsvári szinház naiv szinésznőjét. Azután még 3 évig szinészkedett Kassán, Szegeden s több vidéki városban, mig végre 1887. ápr. nejével együtt a budapesti nemzeti szinházhoz szerződtették; azonban később megvált a szinpadtól és jelenleg Paulay Ede nemzeti szinházi igazgató titkárja.
Czikkei az Ellenzékben (Kolozsvár, 1881. Költözzünk! pályadíjat nyert, Egy jótékony czélú hangverseny, 1884. Sok hűhó semmiért, Shakespeare vígjátéka), a Kolozsvári Közlönyben (1882. 1884. tárczák), a Szacsvai és Gabányi által szerkesztett M. Thaliában (1882. Szigeti bácsi mint tanár és Titus cz. humoreszk), az Élet és Irodalomban (1884. A kandalló mellett, csevegés), az Abauj-Kassai Közlönyben (1884. A szinész társadalmi helyzete, Margit Goethe Faustjában), a Fővárosi Lapokban (1892. Shakespeare János Királya).
Szinművei közül szinre került a nemzeti szinházban: Kiadó lakás, vígj. 1 felv. (1888.); Uj szomszédság, vígj. 3 felv. (1891. okt. 23. Ism. Bud. Hirlap 214. Főv. Lapok 292. Pester Lloyd 277. P. Napló 292. sz. sat.); ezeken kivül több szinművet fordított németből, melyek szintén előadattak a budapesti nemzeti szinházban, ilyenek a Vadorzók, vígj. 4 felv. (Első előadása a nemzeti szinházban 1890. febr. 21.)
Álnevei: Andor, Tolnai Andor és Moly.
Önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me