Deyák József M.,

Full text search

Deyák József M.,
nagykereskedő Pesten; a mint 1822-ben kiadott munkájának előszavában irja, 25 évig foglalkozott a magyar dohánykereskedéssel és külföldre szállításával. 1821-től kincstári dohány-liferáns volt; azonban a zsidók áskálódásai kereskedését tönkre tették.
Munkái:
1. Gyökeres rendszabások a dohánynak termesztéséről és a dohány tobák leveleinek megnemesítéséről, rendszeres útmutatás szerint mind a két nemű levelekre nézve, különösen Magyarország hasznára, egy tanítással együtt, hogy miképen lehessen mind a két rendbeli dohányleveleket három különféle neműekre felosztani és mely tulajdonságokkal kellettek ezeknek bírni. B. J. alatt függelék gyanánt a hazai termesztések megnemesítésére és a kereskedés előmozdítására előterjesztett nemzeti egyesület statutumaihoz. Pest, 1814. és 1826.
2. Geschichtliche Darstellung der ungarischen Taback-Cultur, des Activhandels mit Taback und der schädlichen Einwirkung auf beides... U. ott, 1822. Két rész, függelékkel.
3. Entrvurf zu einem National-Vereine zur Beförderung einer veredelten Taback-Cultur und des Activ-Handels in Ungarn. U. ott, 1826.
4. Az országbeli termesztések megnemesítését és a kifelé kereskedés előmozdítását tárgyazó nemzeti egyesület rendszabásaira való javallat, egy függelékkel, miképpen lehessen a tűzkárpótlás intézetét evvel összekapcsolni... U. ott, 1826.
5. Javallat egy a dohánymívelés nemesítését s az activ kereskedést előmozdító egyesületre. U. ott, 1826. (Ivrét.)
6. Magyarországi Dohánynyal volt nagykereskedése megbukásának okai és Javallat a dohány mívelés nemesítését és activ kereskedését előmozdító egy nemzeti egyesületre az ország egybegyűlt rendeihez iratott Pesten jan. 1. 1826.
7. A magyarországi esztendei dohánytermés menynyiségének átnézete. U. ott, 1827.
Szinnyei Könyvészete.
Petrik Bibliogr.
M. Dohányujság 1892. 13. sz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me