Spanyár Pál

Full text search

Spanyár Pál (Székelyudvarhely, 1903. ápr. 13.Bp., 1980. ápr. 29.): élelmiszerkémikus, a kémiai tudományok doktora (1957). 1926-ban vegyészmérnöki oklevelet szerzett a bp.-i műegy.-en. 1926-1936 között a műegy. élelmiszeripari tanszékén, majd a bp.-i tudományegy. orvosi karán dolgozott. Itt kezdett foglalkozni az élelmiszerek ellenőrzési és biokémiai kérdéseivel. 1936-1950 között közvetlen ipari gyakorlatot folytatott a Lithophon Vegyipari Rt., a Mezőgazdasági és Kémiai Ipartelepek Rt., a Magy. Konzervgyár, ill. az Erdei Melléktermékeket Feldolgozó Nemzeti Vállalatkeretében. Számosúj eljárás kidolgozása jelzi munkásságát a festékipar, a növényvédőszerek, a háztartási vegyipar, az illóolaj- és aromagyártás területén. 1950-től élelmiszerkémiával foglalkozott, elsősorban élelmiszeranalitikával, a vizsgálati módszerek szabványosításával. 200 dolgozata, 110 szabványa, tankönyvek és szakkönyvek jelzik tudományos aktivitását. Az MTA Élelmiszertudományi Komplex Bizottságának tagja volt. – F. m. Élelmiszerek összetétele (Bp., 1953); Tartósító- és húsipari kémia (Bp., 1953); Élelmiszerek érzékszervi értékelése (Bp., 1954); Laboratóriumi gyakorlatok (3-4., Kevei Jánosnéval, Bp., 1963); Az élelmiszerekben előforduló íz- és illatanyagok kémiája (Bp., 1972). – Irod. Vas Károly: S. P. 1903-1980 (Élelmezési Ipar, 1980. 7. sz.); Vas Károly: In memoriam P. S. (Acta Alimentaria, 1980. 9. sz.).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me