Prehoda József

Full text search

Prehoda József (Kakucs, 1908. szept. 13.Bp., 1968. jún. 7.): borász. Kereskedelmi iskolai érettségije (1927) után a budafoki Palugyay borkereskedő cég alkalmazottja volt. Önképzéssel sajátította el a borászat ismereteit. 1948-ban a Borforgalmi Vállalat műszaki vezetője lett, majd a Mecsekvidéki Borforgalmi Vállalatnál, ill. a Pest-Szolnok m.-i Borforgalmi Vállalatnál tevékenykedett. Az 1950-es években több, a szüretelő telepek korszerűsítésére vonatkozó újítását fogadták el. 1957–68-ban az Orsz. Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet borgazdasági csoportjának munkatársa volt. Kidolgozta a magyar vörösborkészítés technológiáját, részt vett a szőlőlékészítés hazai módszereinek kidolgozásában. Találmánya az automata vörösborerjesztő tartály s az aroma-visszanyerő berendezés. Cikkeit a Borgazdaság és a Szőlő- és Gyümölcstermesztés közölte. – M. Üzemi szőlőfeldolgozás. Fehérbor készítés; Vörösbor készítés (I–II., Bp., 1957–1960); A must és bor egyszerű kezelése (Mercz Árpáddal, Bp., 1960); A tudomány és technika új eljárásai a borászatban (Bp., 1962); Korszerű borászati üzemek (Ásvány Ákossal Bp., 1964); Korszerű borkezelés (Mercz Árpáddal, Bp., 1966); A szőlőlé készítés módszerei (Bp., 1967). – Irod. Mercz Árpád: Megemlékezés P. J.-ről (Borászat, 1968. 3. sz.).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me