Ugorka,

Full text search

Ugorka, buborka, uborka, iborka v. huborka (növ., Cucumis L.), a tökfélék családjának egynyáréltü, délen tartóstövü, jobbadán heverő, ritkábban kapaszkodószáru génusza; szárának élei, levelének nyele és erei tüskések. Levele ujjas, lemeze szives-tövü, ötszögletü; fogódzója egyszerü. Apró özvegy-virágai többnyire nyalábosak; ötmetszetű szirma nagyobbára sárga, alsó magrejtője 3 levélből alakul, húsos gyümölcscsé érik, melyben az éle szélü magvak befelé állanak. A forró égöv szülötteit magában foglaló U. 26 fajából a nagyobb tesmésüek legtöbbje mint eleségnövény vagy orvosszer a mérsékelt égövre is eljutott. Legismeretesebb a savanyító U. (C. sativus L.), egynyáréltü szárán az ötszögletű bársonyos levelek tövéből 4-5 himes, illetve 1-2 nőstény virág indul ki; pártája aranysárga. Hengeresen háromélü, durva szemölcsü, zöld vagy fehérrel tarkázott éretlen édes gyümöcse többnyire főzelékül vagy salátául szolgál; megérve kérge sima, kemény, aranysárga vagy fehér; húsa kásás és fanyar, magva fehér. Kelet-Indiából származik és Európában csak a Középkor vége felé vált ismeretessé. Hazazi neve anguri, többféleképen eltorzulva terjedt el, sőt más-más U.-félét jelöl. Az ó-szerb ogurekből vált a magyar név, s ebből a német és nyugati szláv. Nálunk 1583. Beythe említi először; Lippai 1664. termesztése módjait irja le. Újabb fajtái közt a zöld közepes a legelterjedtebb és leghálásabb. A fehérek közt a muszka hálós (khivai) és a fürtös U. (párisi) a legajánlatosabbak. Mívelésére verőfényes hely, porhanyó, jól megtrágyázott és jól nedvesedő föld (agyagos homok) a legjobb; kapás növény helyére szántása után ágyalását áprilisban kell elkészíteni. Magvát (üröm-, illete diófalevél főztében való 12 órai áztatás után) 60-70 cm.-re eső barázdákban vagy 8 cm.-re egymástól rakjuk le és 1,5, sőt 2,5 cm.-re korhadt vagy érett trágyával való betakarás után megöntözzük. A harmadik valódi levél kiterülése után a gyengébb palántákat ugy távolítjuk el, hogy a meghagyottak köze 40 cm. legyen. Földjét lazítva kupacosan körülhányjuk és a hajtásokat (hibásan indákat) sugarasan szétfektetjük. Az U. fajai közt a kigyó-U. a legelterjedtebb (C. flexuosus L.) ugyancsak Kelet-Indiából; éppen igy az arábiai U. (C. Chate L.) és a tojás-U. (C. Anguria L:) Közép-Afrikából; ez utóbbit a néger rabszolgákkal hozhatták Braziliába és Közép-Amerikába. Nálunk csupán díszül ültetik. A tüskésgyümölcsü, epeízü próféta-U. (C. Prophetarum L.) Kelet-Indiából és a felséges zamatu U. (C. Dudaim L.) Persiából nálunk szintén csak dísznövényül szolgál. A dinnye is voltaképen U. faja. Hogy a régi görögök nem a mostani fajtákat ismerték, annyi bizoyos, de hogy melyiknek volt zölden, meg éretten is ehető nagy gyümölcse, azt nem tudjuk. V. ö. Barfuss, Die Gurke u. ihre Kultur (Neudamm 1894); l. Ánizskapor; lövő U., l. Magvarúgó.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me