Szalonna,

Full text search

Szalonna, a sertésnek az a zsírja, mely a bőr alá rakódik le. Rendesen kiolvasztják s a zsírt a konyhában használják el, de a Sz.-t azonkivül füstölik is és hidegen kenyérhez eszik. Utóbbi esetben a levágott disznó Sz.-ján rajta hagyják a bőrt s belső felületére jó vastagon finomra őrölt konyhasót és kevés paprikát hintvén, azt jól bedörzsölik, hogy a só jól átjárja, végre még a konyhakéménybe aggatva, néhány hétig a füstön hagyják. Legjobb a nem túlságosan kövér sertés hátáról eredő Sz., de ezt többnyire sajnálják a zsír nyerésétől elvonni s ezért rendesen csak a hasalj Sz.-ját füstölik, mely azonban nagyon rágós és nem olyan jó, mint az előbbi. Nálunk hires a debreceni és szegedi, mely a sertés hátáról ered, és a kolozsvári húsos Sz.
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me