Szalmabor.

Full text search

Szalmabor. Elzászban és Lotaiában szokás, hogy a kiválogatott szőllőfürtöket szellős helyen szalmára rakják s ott megtöppedni engedik, mielőtt mustolnák. Az ily módon szalmán szikkasztott szőllőből készült asszuszerü bort nevezik Sz.-nak. A szalmán a szőllő vizet veszítvén, megráncosodik, azonkivül a szalmán fekvő részből a penészesedés folytán szinte nagyon sok elromlik, ugy hogy 100 kg. felrakott szőllőből alig marad a mustkészítésre több 30 kg.-nál. Célszerübb a szőllőt fűthető helyiségekben felaggatva szikkasztani. A legújabb időben a Sz.-készítést abbanhagyták, mert mazsolaszőllő olcsó áron kapható s ezzel a Sz. igen könnyen utánozható.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me