Sűrítő szer

Full text search

Sűrítő szer (franc. épaissage; ang. thickening vagy sizing materials). A szin- (kelme-) nyomásnál az oldott pácokat és festékeket S.-ekkel keverik, amelyek célja az, hogy az illető oldat a kelmén szét ne fusson, hogy a S. adta tapadósságuknál fogva ugy a mintára, valamitn a kelmére is ragadhasson. A S.-ek többnyire gummi- és keményítőfélék egyes fajaiból, valamint a különböző dextrinekből származnak. Ilyenek a búza-, a rizs-, a burgonya- és a tengerikeményítő, a búzaliszt, mely sikértartalmánál fogva jól sűrít, a dextrinek, u. m. a dextrin, dextringummi, gomme artificielle, léiogomme, gommeline blanche, gommeline jaune, gommeline brune, adragantine, gomme d'Alsace, light and dark British gum, calcined starch, amidon, amidon grillé stb., a különböző gummifélék, u. m. az arab gummi, a senegalgummi, a tragantgummi stb. Ide tartoznak még a fehérnyék közül a tojás- és a vérfehérnye, amelyek kiváló sajátsága az, hogy 72-75°C.-nál megalvadnak, a kazein, mely lúgos folyadékokban oldódik, az enyv és a gelatine. A S. megválogatásánál figyelembe veszszük első sorban azt, vajon nem okoz-e a sűrítendő anyagban nem óhajtott változást s általában véve, hogy a sűrítendő anyaggal teljesen összefér-e? V. ö. Persoz, L'impression des tissus és Sansone, The printing of cotton fabrics.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me