Rózsaolaj,

Full text search

Rózsaolaj, a Rosa damascena virágaiból vizgőzzel lepárolt illanó olaj. 100 kg. virág 20 r. olajat ad. Vastag, sárgás szinü, édeskés ízü, kellemes, erős szagu, fajsúlya 20° C.-nál 0,855-0,865, 15-30° C.-nál megolvad, meleg alkoholban könnyen, vizben keveset oldódik. Ismert alkotó része a geraniol; a finom illat tulajdonképeni okozóját közelebbről még nem ismerik. Illatos szerekhez használják. A Pelargoniákból (Pelargonium odoratissimu, P. capitatum, P. roseum) kimunkált illanó olajakkal hamisítják. Használható pótléka a Schimmel és társa lipcsei gyáros cégtől készített rózsa-eraniol (rózsák felett lepárolt geraniol, mely utóbbit pálmarózsa-, geranium- és citronellaolajból állítják elő). Legnevezetesebb termelő helye Bulgária, még pedig Kazanlik és Karlovo járások. Az eddig leirt török R.-nál finomabb illatu és igy értékesebb a francia R., melyet ugy készítenek, hogy a rózsák puszta szirmait medencékbe rakják, kövekkel lenyomájk és sós vizzel borítják. Már néhány óra mulva a viz szinén olajcseppek mutatkoznak, melyeket folyton pálcákra kötött vattával felszednek s a meggyülemlett vattacsomókból a finom R.-at kisajtolják. A franica R. szaga teljesen egyező a friss rózsa eredeti illatával, mig a török R. illata a használt hőség következtében módosult. Újabb időben Gross-Miltitz szászországi helységben is termelnek rózsákat s ezekből török módon r.-at.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me