Palmitin,

Full text search

Palmitin, a legtöbb természetes zsírban és zsíros olajban található összetett éter, amely mono-P., di-P., v. tri-P. lehet, a szerint amint a glicerinben [C3H5(OH)3] 1, 2 v. 3 hidroxil (OH) gyök van a P.-sav maradékával (C16H31O2) helyettesítve. A mono-P., C3H5(OH)2(C16H31O2) képződik akkor, ha a glicerin és P.-sav elegyét 24 órán keresztül 200°-ra melegítjük. Op. 58°; forró éterben oldódik és az oldatból apró tűkben kristályosodik. A di-P., C3H5(OH)(C16H31O2)2, op. 59°. A tri-P., C3H5(C16H31O2)3, egyik fő alkotó része a legtöbb természetes zsíradéknak. Legtisztábban a pálmaolajból kapható, ha azt kisajtolás után és alkohollal való ismételt kivonás után éterben oldjuk és ebből többször átkristályosítjuk. Op. 63°. Alkoholban igen nehezen oldódik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me