Pálmaolaj,

Full text search

Pálmaolaj, az Elaeris guineensis Jacq. nevü pálmának húsos gyümölcshéjából Ny.-Afrika, Brazilia és Ny.-Indiában sajtolt zsíros olaj. Frissen vajszerü, narancs-sárga, ibolya-szagu és enyhe ízü. A levegőn szintelenné váliks s ekkor szaga és íze avas. Frissen 24-27° C.-nál korosan csak 30-35, stő 42°-nál olvad; főképen palmitint és oleint tartalmaz, van még benne szabad palmitinsav és olajsav is, melyek avasodáskor erősen megszaporodnak, és végül glicerin. Szappan, gyertya, gépkenő és a törökveres festészet fehér fürdője készítésére használják.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me