Növénybetegségek

Full text search

Növénybetegségek (l. a szines képmellékletet). A növények sok mindenféle betegségnek vannak alávetve, melyek hol csak egyes életműködéseiket zavarják meg, hol pedig egyes növényrészek avagy az egész növény halálát okozzák. A növényeket beteggé tehetik a kedvezőtlen életviszonyok, minők a talaj meg nem felelő volta, a tér-, táplálék- és világossághiány, a szárazság, a tulnedvesség, a fagy, a nagy hőség stb., amelyek befolyása alatt a növények sokat szenvedhetnek, de általában mégis azt mondhatjuk, hogy az állati és növényi paraziták teszik a növényeket leggyakrabban betegekké s okoznak bennük legtöbb kárt, mire példát nyujtanak ama csapások, melyeket a filloxera, a hesseni légy, a répa nematódája, az üszög-, rozsda- és peronosporagombák okoznak.
Növénybetegségek
A kedvezőtlen életviszonyok által okozott betegségek legtöbbje már régidőktől fogva ismeretes, a parazitabetegségek különösen pedig a parazitagombák által okozott betegségek ismerete azonban csak a jelen században, főleg De Bary, Tulasne és Kühn korszakot alkotó kutatásainak nyomán fejlődött ki. Azelőtt a parazitabetegségeket egyedül a kedvezőtlen időjárás rovására irták, aminek annyiban van is alapja, hogy a paraziták elszaporodása nagyon összefügg az időjárással, s igy ismeretes, hogy a nedves meleg időjárás a gombák, a meleg száraz időjárás pedig a rovarparaziták szaporodására hat kedvezően s fokozza azok kártételeit. Legfeltünőbb pusztítást egyes betegségek - főleg a parazitabetegségek - a kulturnövényekben tesznek, mi arra a feltevésre adott alkalmat, hogy a kulturnövények az erőltetett termesztés alatt lassanként, a különböző betegségekkel szemben nagyon fogékonyakká váltak, s hogy sok kulturnövény elcsenevészesedéséhez különösen hozzájárult azoknak évszázadokon át űzött természetellenes - ivartalan - szaporítása is. Igy a burgonyavész és a filloxeravész óriási kártételeit sok természettudós is annak tulajdonította, hogy általában évszázadok óta sem a burgonyát, sem a szőllőt nem szaporítják magról, hanem az előbbit gumók, az utóbbit dugványok útján, miért is a két vész ellen a magról való szaporítást ajánlották. Az ez irányu törekvések azonban teljesen kudarcot vallottak, mert az említett betegségekkel szemben épp oly kevés ellentállást tanusítottak a magról nevelt növények, mint a közönséges módon termesztettek. De a kulturnüvények nagy betegségei hajlamát hirdető tan ellen szól az is, hogy a vadon növő növények szintén számos betegségben szenvednek, melyek csak azért nem feltünők, mert a vadon növő növények többnyire elszórtan fordulnak elő, mi azután parazitáiknak nagyobb elszaporodását is sokszor hátráltatja.
Ma már a növénybetegségekről szóló ismeretek a botanikának egyik, fitopatalogia név alatt önállóan művelt ágát alkotják, amelynek ismét egyik, a növények eltorzulását tárgyaló részét, mint önálló tudomány, a teratologia ölei fel. A fitopatologia újabb időben igen gyorsan fejlődik, még pedig mind elméleti, mind pedig, felkarolva a betegségek ellen való védekezésmódok kérdését, gyakorlati irányban is. Egyes államokban, belátva annak közgazdasági horderejét, a fitopatologia fejlesztésére külön intézményeket u. n. fitopatologiai intézeteket v. állomásokat állítottak fel, melyek célja egyrészt a betegségek tudományos kutatása és a védekezés terén való kisérletezés, másrészt a gazdaközönség útbaigazítása a felmerült betegségeket illetőleg. Ilyen intézetet állítottak fel 1888 Párisban (Luboratoira de pathologie végétale), s ugyanez évben alapíttatott Washingtonban a földmivelésügyi department kebelében a Division of vegetabla pathology, mely valamennyi ilynemü intézmény között a legnagyobbszerü s mely nemcsak jól felszerelt laboratoriumaiban foglalkozik a különböző növények növénybetegségekkel, hanem az Egyesült-Államok különböző területein nagyban tesz védekező kisérleteket, s másrészt szakértőit szétküldi a gazdákhoz, hogy ezeket az egyes növénybetegségek ellen jónak bizonyult védekezési módokba beoktassák.
Képünkön kulturnövényeinknek parazitagombák által okozott legelterjedtebb káros betegségeit mutatjuk be, u. m. a gabona por- és zsírosüszkét. (l. Gabonaüszög és Üszög), a burgonyavészt (l. Burgonya és Peronosporabetegség), a gabonarozsdát (l. o. és Rozsda), a szőllő lisztharmatbetegségét (l. Lisztharmat) és az anyarozsot (l. o.).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me