Narancsolaj,

Full text search

Narancsolaj, illanó olaj. Van édes és van keserü; az előbbit a Citrus Aurantium, az utóbbit a Citrus bigaradia Dich. Gyümölcsének friss héjából sajtolják (l. Limoni olaj). Mindkét olaj zöldessárga, fs. 0,848-0,854, mindkettőnek fő alkotórésze a limonén; a poláros fény síkját azonban az édes N. +96°-ra, a keserü N. pedig legalább is +92°-ra forgatja. A keserü N. illata sokkal finomabb, mint az édesé, ezért ára is nagyobb, kétszerese emennek. Legjelentősebb termelőhelye Dél-Olaszország. Szörpök, likőrök, orvos- és illatos szerek, továbbá szappanok készítésére használják.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me