Must,

Full text search

Must, igy nevezzük a gyümölcsféléknek, különösen a szőllőnek, kisajtolt levét. A szőllő-M. 10-24% cukrot, 0,4-1,2% savat tartalmaz, értéke főleg cukortartalmától függ, mert az erjedés folytán a cukor alakul át szeszszé, s igy minél több cukor van a M.-ban, annál erősebb lesz a belőle származó bor. A M. cukortartalmát a mustmérővel (1. o.) határozzuk meg. Az aszuborok M.-ja még több cukrot is tartalmaz, mi onnan származik, hogy a M.-ot utólag az összegyúrt aszu szőllőre töltik. A M.-ot kénezés, szalicilsav hozzáadása és pasteurözés által szokás konzerválni; 0,5‰ (1 hl.-re 50 g. szalicilsav) teljesen meggátolja az erjedést, legcélszerübb azonban a M.-tal megtöltött palackokat vizzel telt üstbe tenni, s a vizet felforralván, pasteurözni, s végül kifőzött dugaszszal elzárni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me