Macerálás

Full text search

Macerálás (lat., macerare a. m. puhítani, lágyítani, gyöngíteni szótól), a gyógyszerészetben valamely szilárd anyagnak hosszabb ideig való kezelése közönséges hőmérséknél valamely folyadékkal (viz, szesz, ecet stb.), hogy belőle oldékony anyagokat, melyek magasabb hőnél szétbomlanának, kivonjunk (u. n. hideg infusum, l. Illatos szerek). A szövettanban M. alatt a szövetek puhítását, lágyítását értjük bizonyos folyadékokban, hogy ezáltal a sejteket különválaszthassuk. A viznek maceráló hatásával foglalkozik a vizből kifogott tetemeken a törvényszéki orvostan.A köztakaró hámja fellágyul p. a kézen és főleg a láb sarkán, ahol szürkés-fehér vakolatszerü szétkenhető péppé lesz; vagy az egész hám kesztyüujjszerüleg válik le az ujjakról; a haj kihull, miáltal a fej (mint p. a tiszaeszlári esetben) borotváltnak látszhatik. Ugyancsak M.-t szenvednek az anyaméhben elhalt s ott hosszabb-rövidebb ideig visszatartott magzatok, melyeknem mennek át a méhen belül bűzös rothadásba, csak a magzatviz által szenvednek felázást. A viznek, főleg a melegebbnek, ezen áztató, puhító hatását használják az anatomiában csontvázak előállítására, hol a lágy részek maradékait u. n. macerálókészülékekben (vizes kádak) áztatják le.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me