Luzern

Full text search

Luzern (Lucerne), 1. Svájc egyik kantonja, Aargau, Zug, Schwyz, Unterwalden és Bern között 1500 km2 területtel, (1888) 135 780, 1 km2-re 90 lak. A kanton nagyobb része a svájci fensíkhoz tartozik; D-en a Holz-Emme völgyét körülfogó Napf-lánc és az ettől D-re emelkedő Emmenthali-Alpok, amelyek kréta- és flisképződményekből állanak: ezekben a legmagasabb csúcsok a Schrattenfluh (2076 m.), a Pilatus, a Feuerstein (2042 m.) és a legdélibb részben a Brienzi-Rothhorn (2351 m.) és a Tannhorn (2223 m.), amelyek egyike sem emelkedik az örökös hó határa fölé. A kanton É-i része az Aare vizkörnyékéhez tartozik, amely itt veszi föl a Luthernnel bővült Wiggert, a Sempachi-tóból jövő Suhrt és a Hallwyler Aat. A D-i rész a Vierwaldstätti-tóhoz és a Reuss környékéhez tartozik, amelybe az Entlebuchból jövő Kis- vagyis Holz-Emme ömlik. Az éghajlat az alacsonyabban fekvő részeken, különösen a Vierwaldstätti-tó mellett enyhe (a Rigi lábánál, Weggis mellett a füge és a szelid gesztenye is megérik), ellenben a hegyes vidéken, különösen Entlebuch (l. o.) nevü részében zord. L. területéből 91,22% termőföld; ebből 306 km2 erdő, 0,6 km2 szőllő és 1062,4 szántó, kert, legelő és rét. A terméketlen földből 65,3 km2 tó és 40,5 km2 szikla és kavics. A kereset főforrásai a földmivelés és gyümölcstermesztés, a hegyekben pedig havasi gazdálkodás és állattenyésztés. 1886. volt 4581 ló, 85 807 szarvasmarha, 38 183 sertés, 9578 juh, 19 536 kecske és 15 970 méhkas. Jelentékeny azonkivül a mesterséges haltenyésztés is. Az ásványország leginkább csak épületköveket szolgáltat. Az ásványvizforrások közül említendők: Schimbergbad kénes, Farnbühl, Rigi-Kaltbad és Knutwyl vastartalmu forrással. Az ipar főképen pamutfonással, selyemfonással és szövéssel, félvászon- és gyapjukelmekészítéssel, vas-, réztárgyak készítésével, gépgyártással, papir-, szivar- és szivarkakészítéssel foglalkozik. A legiparosabb helyek: Kriens, Reiden, Emmen, Dagmersellen, Littau és Perlen. A szalmafonás különösen Aargau határán jelentékeny, 1888. volt 70 gyár, 2788 munkással. A kereskedés főcikkei: gabona, sajt, szarvasmarha, só, olaj, gyarmatáruk, fa és fémek. Egyházi tekintetben L. a baseli püspökséghez tartozik. Az oktatásügy élén az 5-tagu oktatásügyi tanács áll. 1890. volt 324 alsófoku és 37 felsőfoku népiskola meg 5 gyermekkert; továbbá 6 középiskola (Willisau, Sursee, Münster és L.-ben) és tanítóképző. A jótékonysági intézetek közül megemlítendők a st. urbani nagy őrültek háza, a hohenraini siketnéma intézet és a sonnenbergi katolikus menedékház.
Az 1875 febr. 28-ról kelt és 1882 okt. 11., továbbá 1890 nov. 26. revideált alkotmány demokratikus és képviseleti. A szuverénitás a nagy nácsot illeti meg: ez négy-négy évre választott 55 tagból áll. Törvények, szerződések és pénzügyi rendeletek, ha keltök után 30 napon belül 5000 polgár kivánja, a népnek jóváhagyás végett előterjesztendők. A nagy tanács ügyel föl a közigazgatásra, megállapítja az évi budgetet, kiveti az adókat, jóváhagyja a szerződéseket stb. A végrehajtó hatalmat a 7-tagu kormánytanács gyakorolja. Közigazgatás szempontjából L. 5 járásra (Entlebuch, Hochdorf, L., Sursee és Willisau) van fölosztva. Igazságszolgáltatási szempontból a kanton 92 békebiróságra és 19 járásbiróságra oszlik, amelyek fölött áll a L.-i 9-tagu felsőbiróság. Bünügyekben az 5-tagu büntető törvényszék itél. Minden hatóság tagja négy-négy évig hivataloskodik. A kanton bevételei (1890) 1778, kiadásai 1724 millió, az adósság 6777 és az államvagyon 6807 millió frankra rúg.
2. L., az ugyanily nevü kanton fővárosa, a Vierwaldstätti-tó partján, ahol a Reuss belőle kifolyik, vasút mellett, (1888) 20 570 lak., tranzito frogalommal, jelentéktelen iparral (selyemfonással, vasárukészítéssel stb.). A várost a Reuss 2 egyenlőtlen részre osztja. A folyón át vezető 5 híd közül az 1870. befejezett monumentális híd, a legszebb az 1833 körül épített, ugynevezett kápolnahíd, amely ferdén és megtörve van építve, a legrégibb és legérdekesebb. Szép rakodó partjaival és hídjaival, pompás új épületeivel, számos tornyával és régi körfalaival L. egész Svájc városai közt csaknem a legszebb képet nyujtja. A Reuss balpartján van a pályaudvar; az egykori jezsuita-kollégium, most kormányépület szép udvarral; a helvetikákban gazdag polgári könyvtár; a jezsuita-templom 1667-ből; a muzeum a kantoni könyvtárral (80 000 köt.) és természetrajzi kabinettel; a XVI. és XVII. sz.-ból való szép lakóházak. A jobbparton fekvő, részben a Reuss és a Musegg-domb közti negyedben a régi házak és szűk utcák vannak tulsúlyban; az újabb negyedek azonban, különösen a tó mellett széles utcákból, nagy terekből és faültetvényektől beárnyékolt rakodó partokból állanak. Itt a jelentékenyebb épületek: a tanácsház (1601) a mű- és régészeti gyüjteménynyel, a gyógyterem, a rakodó parton a palotaszerü hotelek, a XVII. sz.-ból való St. Leodegar- és az evangelikusok temploma; a város É-i részében pedig a Rigi- és Pilatus-panoráma, a Stauffer-féle muzeum az Alpokban található kitömött állatokkal és a hires L.-i oroszlán, amelyet 1792 aug. 10. a párisi Tuileriák védelmében elesett svájci gárdisták emlékére Thorwaldsen modelje után Ahorn nevü szobrász 1821. 14 m. hosszu és 8 m. magas barlangba bevésett. Ez emlék mellett van az igen érdekes Glecser-kert vándorkövekkel, ahol a Glecser-malom látható és amelyet 1872. találtak föl. Szép környékénél, szelid éghajlatánál (évi középhőmérsék 9,5°C.) és pompás fekvésénél fogva L. egyik középpontja a svájci idegenforgalomnak (1891 máj. 1-től okt. 15-ig a 62 vendéglőben 80 227 idegen fordult meg). A környék legszebb pontjai a Reuss jobbpartján az Allenwinden, a Wesemlin és a Drei Linden, a balparton a Sonnenberg és Gütsch nevü magaslatok, amely utóbbira sikló is vezet föl; a távolabbi vidék látogatott helyei a Rigi (l. o.) és a Pilatus (l. o.).
A kanton és város történelme. Mint város L.-t először a XI. sz.-ban említik. 1291. a Habsburgok birtokába jut. 1247. ideiglenesen, 1332. véglegesen a svájci szövetséghez csatlakozik és a sempachi csatában 1386. biztosítja függetlenségét. Részint hódítás, részint vétel útján megszerzi az Entlebuchot, Willisen grófságot és Sursseet. A vallásreformációval szemben mindig ellenséges állást foglalt el és a katolikusok pártján küzdött. Az eredetileg demokratikus alkotmány a XVII. és XVIII. sz.-ban lassan arisztokratikussá vált. L. városa és ebben a patricius-családok lassan magukhoz ragadtak minden hatalmat és oly zsarnoki uralmat gyakoroltak, hogy 1653., miként Bernben és Solothurnban a parasztok föllázadtak, de véres harcban leverettek. Az arisztokratikus uralomnak 1798. a franciák vetettek véget. L. a helvét köztársaság egy kantonjává és L. város a köztársaság fővárosává tétetett. 1803. L. ismét Svájc egyik szuverén kantonjává alakíttatott. 1815. a régi arisztokrácia ismét magához ragadta az uralmat, de 1830. a nép a demokratikus alkotmányt fogadta el; 1841. azonban a papság javára ezt megint megváltoztatta. 1844. behivták a jezsuitákat és 1845. L. a külön szövetség (Sonderbund) élére állott. A szabadelvü párt két föllázadási kisérlete hajótörést szenvedett. Azonban 1847 nov. 23. a Gislikon melletti ütközet után a város megadta magát és a konzervativ kormány menekülni volt kénytelen. 1848. azután revizió alá vették az alkotmányt, helyreállították a sajtószabadságot és eltörülték a papság kiváltságait. Ez az alkotmány 1875-ig maradt érvényben, amely évben behozták a nép vetóját a károsnak tartott törvények és pénzügyi rendeletek ellen és igy az alkotmányt demokratikussá tették. A Sonderbund föloszlatása után L.-ben a liberális párt vette kezébe a hatalmat és 1870. meg is tartotta; azonban ez időben a nagy tanácsba több konzervativ tag jutott be, akik 1871. már a többséget is magukhoz ragadták. Ez idő óta L.-ben a konzervativ párt van az uralmon. V. ö. Pfyffer, Gesch. d. Stadt u. d. Kantons L. (2 köt., 1850-52); Segesser, Staats-Rechtsgeschichte d. Stadt und Republik L. (4 köt., 1850-58); Heer, Führer f. L. (1893).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me