Gyümölcsszirupok,

Full text search

Gyümölcsszirupok, a kellemes, izü s zamatu gyümölcsökből cukorral készült szirupok, amelyeket vízzel higítva élveznek, kellemetlen izü gyógyszerekhez pedig az orvos izjavítóul rendeli. e Gy. előállítása többnyire ugy történik, hogy az összezuzott gyümölcsöket (málna, ribiszke, eper, szeder, meggy stb.) néhány napon át erjedni hagyják, majd a kipréselt gyümölcs levét a megszürés után kellő mennyiségü cukorral főzik. A Gy. közül a málnaszörp (Syruspus Rubi Idaei) a leghasználtabb; megjegyzendő, hogy az árubeli málnaszirup gyakran mesterségesen készül ugy, hogy a cukorszirupot citrom- vagy borkősavval savanykássá teszik, vörösre festik és málnaeszenciával zamatosítják. A citromszirup nem erjesztett citromléből készül, többnyire azonban ugy csinálják, hogy citromsavat szirupban oldanak és citrom eszenciával zamatosítván, esetleg sárgásra is festik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me