Gyümölcsfa

Full text search

Gyümölcsfa (növ., arbor pomifera), az olyan termesztett és gondozott fa, amely husos és leves gyümölcsöt érlel, mely megérve, nyersen vagy elkészítve táplálékul élvezhető. A Gy.-hoz hasonló hasznu cserjék és félcserjék, a fünemüek közül pedig a tökfélék, meg a szamóca is sorakoznak. A Gy. és termékek jelentése a földrajzi szélesség szerint változik. a tropikus és szubtropikus tartományokban a gyümölcs általános táplálék (datolya, kenyérfa, banána). A szélesség északi vonalain csak a bogyó játszik nagyobb szerepet. A pomologusok a Gy.-nak illetőleg a gyümölcsterméknek a következő fajtáit különböztetik meg:
1. Almagyümölcs vagy csutkás gyümölcs, tulajdonképen a kehelylevél körülnövi a csutkát, mely az igazi gyümölcs. Ide tartozik az almafa és körtefa, a birs, berkenye és naspolya, barkóca, sőt a csipke-bogyó is. A galagonyának csonthéjas almácskája van.
2. Csonthéjas Gy.-k Ezek gyümölcsének vastagabb, kettős rétege van. a külső husos, ehető, a belső fás v. csontkeménységü. Ide tartoznak a mandolafélék fái, a mandola kivételével, tehát a barack, a szilva, cseresznye, meggy, továbbá a som meg az olajfa gyümölcse, a más földrészbeliek közül a tahiti-alma (Spondias dulcis), a K.-indiai mangószilva, az ikakószilva, a braziliai meg a Ny.-inidiai abakatar (Pertea gratissima), a datolya stb.
3. Héjas gyümölcsnek azt nevezik, melynek a magva ehető, maga a gyümölcs vékonyabb v. vastagabb ehetetlen héj (mogyoró, dió, mandola, szelid gesztenye, a juvia dió, sőt a fenyőmandolát is ide számíthatjuk).
4. A bogyós Gy.-k terméke a rekeszfalakkal együtt ellevesedik, csak a magva kemény. A bogyós Gy. és terméke igen különböző, nem mindenkor felel meg az igazi bogyó botanikai fogalmának. Ilyen az eperfa, sóskafa, a többi inkább bokron terem, p. szőllő, szeder, málna, szamóca, egres és ribizke, bodzabogyó, boróka, fenyvesbogyó, a szamócabokor stb. A somfa, bodzafa gyümölcse csonthéjas bogyó. A bogyó fajtája a citrom- meg töknemü gyümölcs (dinnye, uborka, dinnyefa, a golgotavirág gyümölcse). A pomologusok a töknemü Gy.-hoz a banánát, a majomkenyérfát, a Nephelium Litschi gyümölcsét (l. Az Eleségnövények képét) számítják. A hüvelyes Gy.-k közül a szentjános kenyérfát, az indiai tamarindust, az Inga Vera-t, J. faeculiferát és Prosopis dulcist említjük.
A Gy.-k betegségeit az egyes főbb cimszók alatt soroljuk elő. L. Alma.
A gyümölcsfáknak és cserjéknek szaporítása, nevelése és nemesítése általában két részre oszlik: a fáknak a faiskolában való nevelésére és az állandó helyre kiültetett fák és cserjék további ápolására és kezelésére. A faiskolában a fákat és cserjéket csak akkorákká neveljük, hogy azokat állandó helyükre ültethessük. A jó faiskola a sikeres gyümölcsfatenyésztésnek igen lényeges kelléke lévén, annak helyét ugy talajra mint fekvésre nézve nagyon gondosan meg kell választanunk, figyelve arra, hogy se nagyon zárt, se a szeleknek nagyon kitéve, se nagyon vizes, se tulságosan köves ne legyen. Legalkalmasabb a szelid esésü déli vagy délnyugati lejtők, valamint a keletről és észak felől védett rónák és lapályok. A faiskola berendezése előtt a talajt legalább 40-50 cm. mélyen felforgatjuk. A gyümölcsfákat magról vagy különböző ojtás utján szaporítjuk. Magról szilvát, őszi és kajszin barackot, mandolát, birst, naspolyát, diót, gesztenyét, mogyorót, borbolyát, köszmétét, ribiszkét, málnát és szedret szaporíthatunk. A szilvamagot rendesen őszszel vetjük, ugy, hogy a földre tevén, lábunkkal benyomjuk, s azután egy kis mohát vagy trágyát teszünk rá és csak tavaszszal takarjuk be földdel; a kajszin és őszi barackot és a mandola magját őszszel jó mélyen a földbe rakjuk, vagy homok közé rétegezzük, s csak tavaszszal ületjük el. Mogyorót, diót és gesztenyét szintén őszszel vethetünk, de homok közt is eltarthatjuk tavaszig. A bogyósok magját tavaszszal melegágyba vetjük. Hogy a mag annál biztosabban kikeljen, célszerü, ha őszsszel nedves homok közé rétegezzük s edényestül a kert valamely nedves helyén a földbe ássuk, esetleg pincébe állítjuk. Amint az idő tavaszszal enyhébbre fordul, megnézzük a magvakat, s a ha azt látjuk, hogy már csizárnak, hozzáfoghatunk a vetéshez. A magvakat az e célra már az előző őszön megtrágyázott ágyakba rendesen sorokba vetjük, s mintegy 8 cm. mély barázdákba, de csak vékonyan takarjuk be földdel. Az ágyakat a magnak csirázásáig nedvesen tartjuk, hogy ki ne száradjanak, mohával, fürészporral vagy rövid trágyával betakarjuk. A magról kelt csemetéket 2-3 évig hagyjuk ott, ahol kikeltek, gondoskodván arról, hogy a gaz el ne nyomhassa őket. A nagyon sürüen kelt csemetéket megritkítjuk amint harmadik v. negyedik levelük megjelenik. Az átültetésnél a csemetéket óvatosan kiemeljük a földből, karógyökerüket megkurtítjuk s ugy ültetjük mintegy 15 cm. sortávolságban, egymástól 10-14 cm.-re. A következő évben ezt a munkát még egyszer megismételjük, de már egymástól 65-80 cm távolságra ültetjük őket.
Miután a csemeték igy kellően megnőttek és megerősödtek, következik az ojtás (l.o.) amelynek különböző módjai közül a gyümölcsfáknál többnyire a hasítékba való ojtást, párosítást és szemzést, ritkábban a héj alá ojtást és forrasztást alkalmazzuk. Ojthatjuk pedig: almát erdei és szelid almafába, doucinba, paradicsomalmába és körtébe; körtét erdei és szelid körtefába, birsbe, galagonyába és almafába; cseresznyét cseresznyefába és sajmeggybe; meggyet meggyfába és cseresznyefába; szilvát szilvafába, kajszinbarackfába és kökénybe; őszibarackot mandola és szilvafába, mirabellába és kökénybe, kajszinbarackot saját fájába, dobzó szilvába, damaszcenba és mirabellába; birset és naspolyát körtefába; mandolát saját fájába és szilvafába; diót, gesztenyét és mogyorót csak saját fájukba, köszmétét ribes aureumba. Az első évben nem igen van különbség az ojtványok kezelésében, kivévén, hogy a magas törzsüeket bizonyos tekintetben máskép kezeljük, mint az alacsony törzsüeket. a nemes hajtás az első évben kedvező viszonyok közt 0,95-1,20 m. hosszura nő, s ha elég erős és jó csúcsrügye van, ugy tavaszszal tovább hagyjuk nőni, ellenkező esetben egy vagy két harmadára visszavágjuk. A nagyon gyengén fejlődő fácskákat nagyon rövidre vágjuk; a szilvaojtványokat nem szokták, a cseresznyeojtványokat meg nem szabad megnyesni, valamint a diót sem. Amint a törzsek kellően megerősödtek s a megfelelő magasságot elérték, hozzá fogunk a korona alakításához, ugy hogy a fölösleges oldalhajtásokat eltávolítjuk, s csak 4-5 hajtást hagyunk meg, hogy a középső a törzs folytatását képezze. A hajtásokat megkurtítjuk, arra ügyelve, hogy mindig oly szem fölött vágjuk el, melynek hajtása nem fogja a korona szép alakját megzavarni.
A faiskolában igy felnevelt és kellően idomított gyümölcsfákat állandó helyükre ültetjük (l. Fatenyésztés). A kiültetett gyümölcsfákat az első évben száraz időben nehányszor jól megöntözzük, a fa alját tisztán tartjuk s a vizhajtásokat eltávolítjuk. A gyümölcsfák további ápolása a korona kitisztitásából, a felujitásból és átojtásból, a trágyázásból, a talaj porhanyitásából és öntözésből, a tisztogatásból és a betegségek elhárításából áll. A korona kitisztítása abból áll, hogy a száraz ágakat, csapokat, a nagyon sürü egymáshoz dörzsölődő és egymást keresztező, a korona belsejében növő és nagyon lelógó, valamint a gyenge és nagyon kimerült ágakat és azokat a vizhajtásokat, amelyekből jó ágakat nem nevelhetünk, eltávolítjuk. Néhány évig minden évben, később csak minden harmadikban kelle a koronát kitisztítani. A cseresznye és kajszinbarackfákról csak szükség esetén távolítunk el vastagabb ágakat, mert mézgafolyás származik belőle. A fölösleges ágakat közvetlenül az ágalapnál vágjuk el, a metszési síkot éles késsel elsimítjuk s bekenjük. A koronatisztítást őszszel és tavaszszal végezhetjük. Tavaszszal a mohát és az öreg kérget levakarjuk, hogy az alatta tanyázó rovarok petéi elpusztuljanak, s az uj kéreg jobban fejlődhessék. Sok gyümölcsfatenyésztő a fák törzsét korommal vagy barna festékkel kevert mészszel mázolja be, hogy a rovarok tenyésztését megakadályozza s a petéket megsemmisítse. Fiatal fákat kefével és luggal mosunk meg s ezt mindannyiszor ismételjük, ahányszor levéltetvek jelennek meg rajtuk. A kimerült vagy más okoknál fogva terméketlenné vált gyümölcsfák ágait ugy vágjuk el, hogy csak annyit hagyunk meg belőlük, amennyiből az uj korona alakításához szükséges hajtások fejlődhetnek: ama fákon pedig, amelyek ilyen nagyobb csonkítást nem türnek meg, az ágaknak felsőbb, fiatalabb részét vágjuk le. A következő évben tavaszszal és nyáron az uj hajtások közül csak azokat hagyjuk meg, amelyekből uj koronát nevelni akarunk, a többit pedig, még mielőtt megfásodnának, eltávolítjuk. Ha rossz gyümölcsöt termő fába jobb fajtákat ojtunk, ezt átojtásnak nevezzük. A vastagabb ágaknál a héjalási, a vékonyabbaknál pedig a hasítási ojtást szokták alkalmazni. Minthogy a gyümölcsfák, éppen ugy mint bármely más növény, a talajt bizonyos idő mulva kimerítik, szükséges, hogy azt időnkint megtrágyázzuk, mely célra minden trágya alkalmas, de legjobb mégis a trágyalé, melyet a fa törzse körül, a korona szélének megfelelő körben fúrt lyukakba öntünk. A zsiros komposzt is igen jó hatással van a gyümölcsfákra, különösen, ha a rossz földet a gyökerekig eltávolítjuk. Az istállói trágyát azonban nem szabad közvetlenül a gyökerekre teríteni; legcélszerübb, ha a trágyát őszszel a korona alatt kiterítjük, hogy a téli nedvesség a tápanyagokat kilugozván belőle, azokat magával a gyökerekhez vigye. Nyáron a gyümölcsfák öntözéséről sem szabad megfeledkeznünk; különösen, ha már természeténél vagy fekvésénél fogva száraz talajban állnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me