Gyümölcsaszalás

Full text search

Gyümölcsaszalás.A gyümölcs értékesítésének egyik fontos módja, melynél a következő általános szabályokat kell szem előtt tartanunk. Az aszalásra szánt gyümölcsnek teljesen érettnek kell lenni. Az almát meghámozzuk s magházát kivágjuk. A nagyobb almákat felszeleteljük, a kisebbekből csak a magházat vágjuk ki s aztán meglapítjuk s ugy aszaljuk meg. nagyobb almákat 2-3 kereszt- v. 4-6 hossz-szeletre vágjuk. Aszalásra csak azok az almák alkalmasak, melyeknek savtartalma cukortartalmukkal helyes arányban van; az édes almák nagyon szivós aszalványt adnak, a nagyon savanyu alma sem ad értékes aszalványt. A körtét egészen, magházastul is megaszalhatjuk, különösen a kisebb fajtákat. A nagyon édes körték igen jó aszalványt adnak; a főzni való körtéket csak akkor aszaljuk, miután megpuhultak. A szilvát csak nagyon érett állapotban aszaljuk, midőn nyele körül már ráncosodik. A szilvát, cseresznyét, meggyet, valamint az egész körtéket szárukkal fölfelé s kissé ferdén állítjuk az aszaló cserényekre. A csontárokat eleinte mérsékelt melegben aszaljuk, mig a száruk helye beszárad s a lé többé ki nem szivároghat, csak akkor teszszük nagyobb melegbe. Minden aszalványt az aszalás után néhány napig szabad levegőn kell tartani utánszáradás végett. A meghámozott gyümölcsöt lehetőleg azonnal tegyük az aszalóba, gyenge melegségbe, hogy a levegőn meg ne barnuljon. Hirtelen egyszerre nagy melegbe a gyümölcsöt tenni nem szabad, mert felhólyagosodik s hasznavehetetlenné lesz. A jó aszalvány, ha ketté törjük, nem bocsát magából nedvet, a mi a legbiztosabb próbája annak, hogy a gyümölcs jól van megaszalva. Az aszalványokat melegen elcsomagolni nem szabad. Azt az aszalványt, melyet légmentesen akarunk eltenni, nem szabad annyira megaszalni (kiszárítani), mint azt, mely a levegővel szabadon érintkezhetik. Amely aszalványon penészt veszünk észre, azt azonnal magas hőnek kell kitenni. Az aszalt gyümölcsöt száraz, szellős helyen, zsákokban, lyukas fedelü ládákban 5-6 évig is eltarthatjuk. Közönséges aszalványokat kenyérsütő kemencékben szoktak csinálni, finomabbakat különböző aszalókban, melyek közül az amerikai Rider-féle van leginkább elterjedve.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me