Galluszsav

Full text search

Galluszsav (trioxibenzoesav)
C6H2(OH)3COOH.H2O.
Benzolszármazék; a benzolból ugy származtatható, ha abban 3 hidrogén helyét hidroxillal (OH), egyet pedig karboxillal (COOH) pótlunk. Felfedezője Scheele (1875), közelebbről Pelouze s. Liebig (1834) vizsgálták meg. E sav némely növényben előfordul; képződik a tanninból, ha annak vizes oldatát savval v. luggal főzzük A tannin vizes oldatának erjedésekor és penészedésekor is képződik. Előállítása a tanninból történik, ennek vizes oldatát hig kénsavval főzzük, amikor is a tannin vagyis digalluszsav viz felvétele folytán G.-vá alakul. Az oldat lehülésekor a G. kikristályosodik és átkristályosítva megtisztítható. Szintelen tűalaku kristályokból áll; ize savanykás fanyar; hideg vizben kevéssé (130 sr.), forróban könnyen (3 sr.) oldódik, alkoholban és éterben jól oldódik. A hevítéskor előbb kristályvizét veszíti, magasabb hőmérséken azután elbomlik széndioxidra s pirogallolra. Egy alju sav; sói a galluszsavsók v. gállátok. Vizes oldatához fölös lugot elegyítve, az mohón oxigént vesz fel a levegőből és a folyadék sötétbarna szinüvé válik. Oldata ferrisóktól kékesfekete szint ölt; a tannintól eltérően a fehérje s enyvoldattal csapadékot nem ad. Különösen a pirogallol előállítására és fotografiai célokra használják. L. még Cserzőanyagok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me