Gabonaüszög.

Full text search

Gabonaüszög. A gabonafélékben az üszöggombák által okozott betegségek neveztetnek G.-nek. Jellegzi e betegségeket az, hogy ott, ahol az üszöggombák szaporodó sejtjei, a spórák keletkeznek, a gabona szövetei egészen szétroncsolódnak, s helyöket feketeszáraz vagy zsiros tapintatu por alakjában a spórák foglalják el. A gazdák háromféle G.-t különböztetnek meg: 1. a kőüszköt, mely még büdös vagy zsiros üszögnek is neveznek; 2. a porüszköt; 3. a szárüszköt.

1. ábra. Buzaüszög. 2. ábra. Buzaporüszög.
A kőüszög a buzát támadja meg leginkább, s tesz benne nagy károkat, a rozsot ritkábban; a rozson hazánkban mindeddig csak Nógrád vmegyében, Csésztve községben találtak nagyobb mértékben. A kőüszög a magvakat teszi egészen tönkre. A gabona érése idejében a kőüszkös kalász épnek látszik s csupán az feltünő rajta, hogy mig az egészséges kalászok lekonyulnak, addig az előbbiek egyenesen állnak, s hogy szinök kékes-zöld még akkor, midőn az egészséges kalászok sárgulnak.
Megvizsgálva a kőüszkös kalászokat, azokban a buza- vagy rozsszemekhez hasonló, csak kissé rövidebb és teltebb szemeket találni, melyeket ha ujjaink között szétmorzsolunk, azokból zsiros, fekete, büdös por morzsolódik ki. A kőüszög tehát csupán a buzaszem héját hagyta épen, a csirát és az endospermet teljesen tönkretette. (Az 1. ábra kőüszkös buzakalászt ábrázol, melynek polyvái közül a kőüszkös szemek kikandikálnak). A buza kőüszkét két, csupán a górcső alatt megkülönböztethető gomba okozza, az egyik a Tilletia laevis Kühn, melynek spórái simák, a másik a Tilletia Tritici Wtr., melynek spórái bibircsesek; hazánkban az előbbi gyakoribb. A rozs kőüszkét a Tilletia secalis Kühn okozza. A porüszög a buzát, az árpát és a zabot egyaránt megtámadja, de legtöbb kárt az utóbbiakban okoz. Ez a kalászt, illetve a bugát egészen tönkre teszi, kivéve a kalászok orsóit és a buga elágazásait. A virágok helyét fekete por foglalja el, mely csakhamar elszóródik, elporzik, innét az üszög neve. (A 2. ábra porüszkös buzakalászt, a 3. ábra zabbugát ábrázol). Ujabban két amerikai mikologus, Kellermann és Swingle, a zabon is két porüszög-gombát (melyek csak górcső alatt ismerhetők fel) különböztetnek meg; az egyiknek spórái bibircsesek (Ustilago Avenae Jens.), a másiké simák (U. Avenae var. laevis). A szárüszköt a rozs speciális betegségének tekintik, mert Európában eddig a gabonafélék közül csakis a rozson észlelték, Ausztráliában azonban a buzán is jelentkezik.

3. ábra. Zabporüszög.
A szárüszög hosszu, barna sávokat okoz a rozs levelein, főleg a levélhüvelyeken, mely barna sávokat a levél felbőre által takart üszögspórák alkotják; később a levél felbőre felreped, s az üszögspórák mint fekete por borítják a még zöld rozs levélzetét. Ha a szárüszög erőteljesen támadja meg a rozsot, ugy támadása a kalászra is kihat, mely ilyenkor tönkre megy. Oka a szárüszögnek az Urocystis occulta Rabh. nevü gomba.
Legnagyobb kárt okoz a gazdának a buza-kőüszög, mely néha oly mértékben támadja meg a buzát, hogy az hasznavehetetlen. Cséplés alkalmával a kőüszkös buzaszemek szétmorzsoltatnak, s a spórák eloszolva, rátapadnak az egészséges szemekre is, különösen a buzaszemek hegyén levő szőrözetbe akadva meg, befeketítve ezt. Az olyan buza, melynek szőrözete üszögtől fekete, üszkös hegyünek (Spitzbrandig) neveztetik s a börzei forgalomból ki van zárva, mert a belőle készült liszt mérgező. A kőüszög főleg az üszkös mag elvetésével terjed s ellene könnyen és biztosan lehet védekezni. A védekezés abban áll, hogy a magot elvetés előtt 1/2%-os rézgálicoldatban 10-14 órán át csávázzuk (áztatjuk) vagy legalább is az ilyen oldatban jól megmossuk. A csávázott magot csak akkor lehet elvetni géppel, ha az már megszáradt, s a vetésnél tekintetbe kell venni, hogy a mag a csávázásnál megdagadt (dagadt még akkor is, mikor már száraz tapintatu) s igy belőle több vetendő, mint a csávázatlanból; végül figyelembe kell azt is venni, hogy csávázásnál a buza vagy rozs magjának néhány percentje csirázóképességét elveszti, s igy ennyivel is több vetendő. A porüszög terjedhet szintén a maggal is, de főleg az által terjed, hogy a spórák, ha megértek, szétszóratnak a talajra: éppen ezért a porüszög ellen a védekezés nem olyan biztos, mint a kőüszög ellen, habár a csávázás az üszkös kalászok számát a porüszögnél is csökkenti. A porüszög legkárosabb az árpában, kivált ha ez sörárpának termesztetik, s a gyakorlatban a porüszög ellen mást, mint az árpát nem is szoktak csávázni. Az árpaszem a rézgálic-csávával szemben sokkal érzékenyebb, mint a buza vagy a rozs, azért a rézgáliccsáva hatását enyhítendő, a már csávázott árpát tanácsos mésztejbe bemártani körülbelől 5 percnyi ideig; a mésztej készítéséhez 1 hektoliter vizben 6 kg. égetett mész oltandó. Jensen az árpa porüszke ellen azt ajánlja, hogy az árpaszem, miután 4 órán át közönséges vizben állott, 5 perce 52,8 C° meleg vizbe helyezendő. Ez az eljárás a magvak csirázóképességét nem támadja meg, és éppen annyit használ, mint a rézgálic-csáva. Csak az a baj, hogy Jensen eljárása a praxisban nehezen alkalmazható, mert ha a viz hőmérséklete kisebb, ugy nem öli el a porüszög spórákat, ha nagyobb (56 C°), akkor meg az árpa csirázóképessége még többet szenved, mint a csávázásnál. A szárüszög ellen biztos védekezés nincsen.

4. ábra. Csupasz árpaporüszög.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me