Füszer,

Full text search

Füszer, azon növényi vagy állati alkatrészek neve, melyek hozzáadásával ételünk izletesebb és könnyebben emészthető. F.-ek a paprika, bors, cukor, szegfüszeg, fahéj, kakao, vanilia, szerecsendió, gyömbér, szerecsendióvirág, babérlevél, koriandrum, kapor zöldje, petrezselyem zöldje, köménymag, ánizs, kapri stb. A füszerek élénkítik a vérkeringést, izgatják az idegrendszert, de közvetlen táperővel nem birnak. A legtöbb F.-t a forró égöv, különösen Ázsia és Amerika szolgáltatja. Hazánkban egészen meghonosodott az Emrikából importált paprika, továbbá az ánizs, keménymag és kapor, kakukfü, zsálya, komló, boróka, sáfrán, torma, csöves és metélő hagyma, fokhagyma, citrom, mustár stb. Később az Európaszerte uralkodóvá lett francia konyhaművészet karolta fel a füszerek használatát. Jelenleg mértékletesen használják a F.-ket, még pedig mindenütt leginkább a hazaiakat, mert általánossá lett az a vélemény, hogy minden népre legegészségesebb az a füszer, melyet hazája földje termeszt. Emberemlékezet óta használják a F.-t az ételben, azonban leginkább a középkorban éltek vele. Némely füszer gyógyszerül is szolgál. L. Élvezeti szerek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me