Füstölt hus

Full text search

Füstölt hus ugy készül, hogy a konyhasóval és salétrommal besózott s foghagymával, borssal és koreandrummal füszerezett 5-10 hétig saját levében forgatott hus levásítva, többnyire külön füstölő kamrában, szabadon zsinegre füzve rövidebb v. hosszabb ideig füstön áll. A szalonna füstölése annyiban különbözik a husétól, hogy szárazon besózva v. paprikázva lóg a füstölőben. A husfüstölésnek célja, hogy a friss hust hosszabb időre menthessük meg a romlástól. A F. igen izletes, különösen a sonka, az oldalas, a füstölt kolbász. A sonka tekintetében hazai városaink közül Kassáé, a füstölt kolbászt illetőleg Debrecené az elsőség. A F.-nak fontos szerepe van a tengerészetnél, ahol kevés friss fust vihetnek magukkal. Halakat is füstölnek, p. tőkehalat, heringet és pisztrángot. Füstölő anyagul a fát, szalmát, ganajt, faecetet, vagy füstöt vizet használják. A fák közül a tölgy és fenyőfa legalkalmasabbak a füstölésre.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me