Faecet

Full text search

Faecet. A fát száraz ledesztillálásnak vetve alá, olyan desztillátumot kapunk, amely idővel két rétegre oszlik. A felső vizes réteg a F., az alsó kátrányos a fakátrány. A F. barna, átható, füstszagu, savanyu folyadék. Sokféle vegyület elegye; legtöbb benne a viz, jelentékenyebb mennyiségben metilalkoholt és ecetsavat tartalmaz. E vegyületek mennyiség igen különböző aszerint, hogy minő fát használtak a desztillációhoz; igy p. a lombos fák ecetsavban dusabb desztillátumot adnak, mint a tülevelü fák. Metilalkoholból és ecetsavból 5-10 % szokott benne lenni. Kis mennyiségben, összesen 1-2 %, különféle zsirsavakat (propionsav, vajsav, valeriansav, kapronsav stb.), kevés acetont, végül fenolokat, kreosotot és alig ismert kátrányos anyagokat is tartalmaz. A legutóbb említett vegyületeknek köszöni a F. főképen antiszeptikus hatását. A F.-et faszesz (l. o.) és ecetsav ill. sói előállítására használják; továbbá mint konzerváló szert, de ételbe való ecetet is készítenek belőle. Az árubeli nyers F. (acetum pyrolignosum crudum) metilalkohol tartalmától többnyire meg van fosztva. Ezt ujból ledesztillálva a tisztított F.-et (Acetum pyrolignosum rectificatum) kapják. Mindkét készítményt erélyes antiszeptikus hatásánál fogva különösen régebben használták a sebészetben.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me