Duclair-kácsa.

Full text search

Duclair-kácsa. Francia kácsafajta, mely nevét Duclair-hegység után (Normandia) kapta; nagyon hasonlít a roueni kácsához, amelynél azonban valamivel nagyobb és gyorsabb fejlésü. A gácser teste felül barnásfekete; feje és nyakának hátsó része fénylőzöld; tükre kékeszöld; nyakának mellső része és begye fehér; csőre zöldesszürke. A jérce szine egészben barnásfekete, csupán nyakának mellső része és begye fehér. A D.-t a Duclair környékbeli kisgazdák főleg télire nevelik. Melegen, a konyhákban tartják a jércéket, melyek októberben kezdenek tojni; a tojásokat rendesen tyukok és pulykák költik ki. A kicsiny fiókokat kosarakban a tüzhely közelében tartják, s naponta 5-10 percre teszik ki őket csak a szabad levegőre, mi célból, ha hó volna, az udvarra pokrócot terítenek. Háromkirály napjától egész husvétig kerülnek az állatok piacra, melyek felnevelése 8 hét alatt teljesen be van fejezve; akkor mint kihizlalt kácsák 12 frankjával adatnak el, mi oly szép ár, amely a tenyésztőknek jólétét képes biztosítani.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me