Csávázás,

Full text search

Csávázás, a fémek felületének kémiai tisztítása. A tárgyra tapadt olajat vagy zsirt feloldjuk, vagy elszappanosítjuk. A kisebb és finomabb tárgyakat éterbe, benzinbe vagy más jó zsiradékoldó anyagba, p. petroleuméterbe mártjuk s ezután vizzel leöblítjük. A nagyobb és durvább tárgyakat, különösen akkor, ha bizonyos fokig melegíthetők (p. réz, sárgaréz, bronz, vas, ezüst), 1 rész marónátron és 10 rész viz oldatában főzzük, ekkor a zsiradék elszappanosodik. Mivel az erős lugok az ónt és cinket megtámadják, ezeknek zsirtalanítására 1 rész hamuzsir vagy szóda és 10 rész viz meleg oldatát használjuk. A főzés 1/4-1/2 óráig tart. A kivett tárgyakat vizzel leöblítjük és viz, maró mész és iszapolt kréta keverékével megtisztítjuk. A tárgy zsiradéktól mentes, ha vizbe mártva, felszinén szigetek nem keletkeznek. A csávázás másik célja a tárgy felületén levő oxidréteg eltávolítása. - C. gazd. ért. A gabona vetőmagjának a vetés előtti beáztatását valaminő olyan folyadékba, amely az üszögspórákat elöli (p. kénsav, rézgálicoldat), nevezik a gazdák csávázásnak. L. bővebben Gabonaüszög.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me