Bunzlaui edény

Full text search

Bunzlaui edény, (Bunzlauer Braungeschirr). Barnaszinü, ólomtól mentes főzőedény, melyet annyira égetnek, hogy az agyag kemény, kőanyagszerüvé lesz. A B.-t tűzálló agyagból készítik, de mivel a keményre égetett edény főzéskor könnyen reped, még homokot vagy finom chamottot kevernek hozzá, mi által az edény a gyors hőfokváltozásokat jobban kibirja. A B. előnye, hogy ólommentes máza a kémiai szerek oldó hatásának ellentáll, de csak takaréktüzhelyen használható, mert szabad tüznél könnyebben reped, mint a közönséges fazekasáru.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me