Baromfi-kolera

Full text search

Baromfi-kolera (baromfivész, baromfi-pestis, szárnyasok kolerája, baromfidög), legveszedelmesebb megbetegedése a baromfiaknak, mely néha a díszmadarakat is megtámadja. Európában az indiai kolerával egyszerre terjedt el s eleinte ezzel, később a tifuszszal s a lépfenével tartották azonosnak, mignem etetési kísérletekből kiderült, hogy a B. más bántalom. Legelőször olasz állatorvosok észlelték a múlt század végén, de nemsokára elterjedt egész Európában s a század elején már Magyarországban is pusztított. A betegség okát a rossz takarmányban, ívóvizben s a légköri viszonyok hirtelen megváltozásában keresték. Perroncito (1878) az elhullott baromfiak vérében mikroszkóppal igen finom kis szemcséket látott, Pasteur pedig kiderítette, hogy ezek baktériumok (Bacillus cholerae gallinarum), s hogy egyedül ezek idézik elő a betegséget. E bakteriumok a véren kivül megtalálhatók a bélsárban és a szöveti nedvekben is, s ha egészséges baromfiak szervezetébe jutnak, a betegséget hamar előidézik; de nemcsak a test nedveinek, hanem a zselatinéban és húslevesben mesterségesen tenyésztett baktériumoknak beoltása is létrehozza a betegséget. Legveszedelmesebb terjesztője a bélsár, melynek apró részei többnyire a vizzel és takarmánynyal jutnak a tápcsatornába. De a baktériumok a bőr folytonossághiányán és belégzéskor is bejuthatnak a szervezetbe. A B. lefolyása rendkívül gyors; a szándékosan fertőzött szárnyasokon 8-10 óra múlva már észrevehetők a betegség tünetei s 12-48 óra alatt az állat elhull. Hasonló gyorsasággal következik be a betegség a természetes fertőzés után is s a legtöbb eset 1-3 nap, kivételesen hosszabb idő mulva, halállal végződik. Első jele a bágyadtság, étvágytalanság; a baromfiak fejüket és szárnyaikat lecsüggesztik, borzasak és keveset mozognak. Testük forró (43,5°), orrnyilasaikból és csőrükből habos nyálka csüng ki; tátognak, mintha hányni akarnának, néha zöldes híg anyagot hánynak ki és szomjüságuk fokozott. Legfeltünőbb tünete a heves hasmenés. Végbélnyilásuk kitolul, kékesvörös és duzzadt, ürülékük eleinte sárgafehér, pépes, később nyálkás, majdnem folyékony s feltűnően bűzös és zöldes szinü. Ilyenkor a végbél környékén a tollazat szennyes s az állat ereje fokozatosan csökken. Majd légzési nehézségek következnek be, melyeket sajátszerű, fütyüléshez vagy hörgéshez hasonló zörejek kisérnek. A taraj és az állalatti lebenyek halaványak, később kékesvörösek. Általános elgyengülés következtében a beteg támolyog, sőt néha össze is esik, míg végre minden erőlködés dacára sem képes felállani, az álomhoz hasonló állapotba merül, melyet a halál előtt görcsök szakítanak meg. Éppen ilyen súlyosak a hullákban látható bonctani elváltozások is. A hashártyán sokszor vérömlések vannak, a belek savós hártyája helyenkint élénk vörös, a belek tartalma folyékony, kissé nyálkás, sárgás vagy zöldes szinü s benne véres csíkok vannak, vagy vörösbarna, sőt a hozzákeverődött vértől csokoládészinü is szokott lenni; a nyálkahártya élénk vörös és duzzadt s rajta számos apró feketés-vörös vérömlés van. Ez elváltozások főképen az epés bélben láthatók. A szívburok savója kevés kocsonyás rostonya-alvadékot tartalmaz s mindkét lemeze tarka a pontszerü vérömlésektől. A vizi szárnyasoknál e tarkázottság igen kifejezett. Néha a mellhártya két lemezét, melyek fénytelenek, érdesek és elhomályosodottak, sárga élhártyák tapasztják össze, a tüdő pedig tömött, légtelen és metszéslapja sötétbarna-vörös. Ha a diagnózis céljából az elhullott baromfiak vérébe mártott késsel az egészségesek bőrét felkarmolják, akkor 24-48 óra alatt ezek is elhullanak, feltéve, hogy az első elhullás oka csakugyan baromfi-kolera volt. Gyógykezelése kevés sikerrel kecsegtet. Használható ellene a vasgálic, porban (2-10 cg.) naponként, kenyérbélből készült labdacsokban, a szárnyas nagysága szerint, vagy oldatdan (2-3 gr. 1 liter vizben ivóviz helyett). Ajánlják a csersav oldatát is; a franciák pedig karbolsavoldatot (5%) bőr alá fecskendezésre. Mindez azonban bizonytalan s az egyetlen célhoz vezető óvószer a fertőtlenítés és tisztaság. Az ólakban és udvarokon levő ürülékeket össze kell gyüjteni s a hullákkal együtt elégetni; azután a leggondosabb tisztogatás befejeztével az ólak farészeit forró luggal lemosatva, a falakat bemeszelve, 5-10% nyers karbololdattal kell fertőtleníteni. Az egészségesek teljesen vészmentes helyen különítendők el, míg a fertőtlenítés végre nincs hajtva. A Pasteur megkisérlette védőoltások eredménytelenek bizonyultak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me