Bakator,

Full text search

Bakator, v. piros bákor, v. piros váci, egyike a legkiválóbb magyar szőllőfajtáknak mely főképen az Érmellékén van elterjedve; innen átszármazott a Dunántulra (kivált Badacsonyba), Erdélybe itt bakar-nak hivják s az ország egyéb borvidékeire is. Az Érmellékén eredeti, ott keletkezett, magyar szőllő fajtának tartják, de valószinü, hogy a XVI. században Nápoly vidékéröl hozták hazánkba, ezt bizonyítja különben a neve is, mely az olasz bacca d'oro (aranybogyó) kifejezéstől ered. Tőkéje középerős, venyigéje erős; levelei középnagyok, ötkarélyuak, vörös erekkel s gyapjas alsó lappal. Fürtje nagy, hengeridomu, laza; bogyói gömbölyüek, néha kissé hosszukások, kékesvörösek, kék harmattal. A bogyó héja vastag, tartalma husos. Középérésü, kitünö bor- és csemegeszőllő. Hosszu metszést kiván. B. bor. Kitünö zamatu zöldesbe játszó sárgásszinü savanykás pecsenyebor, melyet föképen az Érmelléken termesztenek s a bakator szőllőnek más fajoktól elkülönítve való szűrése által állítanak elő. A bakator bornak 6-8, sőt 15 év kell hozzá, míg kitünö zamatja kifejlődik s jó hírét nagyon veszélyezteti, ha korábban bocsátják áruba. A bakator bort sok helyt rövidítve bakar-nak nevezik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me