Babirussa

Full text search

Babirussa (Porcus Babyrussa Wagl.), a sertésfélék családjába tartozó emlősállat; a mi házi disznóinkhoz igen hasonlít; teste nyúlánk, lába hosszú, füle rövid, felálló: felső agyarai majdnem félkörösen hátrafelé iveltek, fölfelé állók, úgy alsó agyarai is, amelyek azonban a felsőknél rövidebbek és vastagabbak; nyaka nagyon rövid és bőre, valamint pofája is többszörösen redőzött; színe piszkos hamvas színü, hátán sárgásbarna sáv húzódik végig; szőrözete gyér, durva. Hossza 1 m., vállmagassága 80 cm. Celebes, Borneo, Sunda-Mangoli s a Molukki szigeteken tenyészik; a folyamok partjain s a nedves erdőkben csapatosan él, nappal pihen és éjjel jár tápláléka után. Húsa igen ízletes. Vadászata meglehetős veszélyes. Fiatal korában megszelidül, de fogságban nem sokáig él.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT