OTT

Full text search

OTT, (o-tt) helyhatárzó. Megfelel e kérdésre hol v. hon? Értelme: azon helyen, mely egy vagy több helyhez képest távolabb fekszik; ellentéte a közel helyre mutató: itt. Viszonyba lép általán minden helynévvel és helyhatározóval, pl. ott a városban, nem itt a falun; ott benn van, ott künn jár; ott fenn ül a dombon; ott lenn, ott alatt legel a völgyben; ott elül, ott hátul, ott jobbfelül, ott baloldalt. Vonatkozik időre is ,akkor’ vagy ,az időben’ helyett.
„Ott régi kaland jut eszibe a vénnek.“
„Ott férfi nyugodtan lát hadi készséghez.“
Arany János. (Buda halála).
Nyomatosság végett fölveszi a távolra mutató a hangot, ott a! öszvetéve és megnyujtva ottan, előtéttel amott, amott a, amottan, tájdivatos kinövésekkel: amottannag, amottannég; ottannag, ottannég; ottannak, ottannék, ottogyon; a Bécsi codexben ottogol is.
E szóban két fogalom van, ú. m. a távolságé, melyet az o képvisel. (V. ö. O, távolra mutató) és a helyiségé, melyet a tt fejez ki, valamint általán a helynevekben e kérdésre hol? pl. Győrött, Fehérvárott, Temesvártt, v. Temesvárott. Ugyan ezen képzővel alakultak e helyre mutatók: lent, fent, alant, künt, bent, mögött, hegyett, előtt, hosszant. Vas vármegyében a nép szájából még hallani: od volt, e helyett ott volt, miből azt lehetne gyanítani, hogy ehhez járult a t, és lett odt, ott. De valószinübbnek látszik, hogy a hely fölületére vonatkozó on a törzsök, s ebből lett on-t, ott, mint alan, alant, alatt; hegyen, hegyent, hegyett; fölön, fölönt, fölött; mögön, mögönt, mögött. Ezek: kün, ben, fen, len csak egy alakban léteznek: künt, bent, fent, lent, és nem: kütt, bett, fett, lett. Ama hasonlat szerént szintén valószinü, hogy ezek is: Fehérvárott, Győrött, Pécsett, elemezve: Fehérvár-on-t, Győr-ön-t, Pécs-en-t. V. ö. ODA.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me