Kórházi vigasztalás

Full text search

Kórházi vigasztalás
Feküdtél már kórházi ágyon, szegény barátom? Bölcsen tetted, ha a múlt időkben ismerkedtél meg e jóságos, emberséges otthonnal, mert napjainkban, amikor az „ápolási díjakat” tízezrekre és húszezrekre emelte a mindnyájunk erszényébe beavatkozó bizottság: csak messziről sóhajtozhatsz a szegénység és szomorúság sárga várai felé, mint valami elérhetetlen kastélyok felé. A kórház, ahol az életnek kitagadott gyermekei születtek, ahol az örömtelen legények életük java részét eltöltötték, majd idejük jöttével megnyugodva látták, hogy a legszomorúbb nővér estére ágyuk mellé állítja a spanyolfalat – a kórház éppen olyan drága lett címerében maholnap a szegénység pajzsos emberét is viselő országunkban, mint akár az egészséges, szabadságos élet.
Jól tetted, ha idejében ismerkedél azokkal a kövekkel, amelyekkel a szenvedések lépcsői ki vannak rakva (ahol előtted már annyian jártak, és mind megnyugvást találtak). Nem jártál rosszul, ha kellő korszakban figyelted meg az álomtalan éjszaka végtelenségig nyúló árnyékait a fehérre meszelt falakon: eltűnődve hallgattad a sóhajtásokat, amelyek a ház minden részéből felhangzanak, midőn éjfélt vernek az órák, és a régi nyavalyások, boldogtalan betegek, az egykori kórházi koszt kedvéért betegséget szimulálók kísértetei végiglépkednek a folyosókon fehér lepedőben – ha ugyan telik manapság lepedőre a kísérteteknek. Istennek tetsző cselekedet volt részedről, ha megismerkedtél azokkal a jelző nélküli szemekkel, amelyekre a legnagyobb költők sem tudtak megfelelő kifejezést találni; azokkal a testekkel, amelyeket mind Rembrandt sem látott, amikor a boncolótermekben festegetett: a panaszok és fájdalmak hangjaival, amelyeket ismét a purgatóriumban hallhatsz; a betegségek különböző fegyvernemeivel, melyek néha oly régiek, mint Babilon, sárga köntösűek, mint a169 középkor kapui előtt, szürkék, mint a higanybányászoké, vagy rózsaszínűek, mint a boldog mellbetegeké.
De a kórház egyéb tudnivalókra is megtanított. Felejthetetlen leckét adott arról, hogy mindnyájan egyformák vagyunk, midőn valahol találkoztunk azzal az emberrel, aki például a lázakat hordozza szerte a világba, mint valami házaló. Nincs gazdagság, sem tudomány, amely megszabhatná a lélek iránytűjét, amikor a csontokat kezdi tördelni a láz, hogy megnézze, mi van odabent. A műveltségére büszke koponyákban is ókori malomkövek között zúzódik össze az öntudat; ijedt gyermekként néz a betegség sötétségébe az emelt fejű férfi; a visszafojtott hang, amelyet kemény foggal lehet elszorítani az élet ostorcsapásai alatt, most jajongva tör ki.
A kórház megtanítja a türelemre azokat, akik mohóságukban minden vágtató kocsira fel szeretnének ugratni. Lemondásra a kapzsi szíveket, amelyek minden fénylő ércnek, fénylő szemnek utána kapkodnak az életben. Béketűrésre a keveseket, akik máglyát gyújtanának egy szempillantás alatt. A kórház jó iskolája a tétleneknek, unatkozóknak, mert a legnagyobb feladat elé állítja őket, mikor saját betegségükkel kell foglalkozni. Ásítani itt csak az szokott, aki az örök éjszakát kívánja.
És a kórház talán utolsó temploma az emberi jóságnak, amely épület a világ romjaiból bizodalmasan világít ablakaival az elszerencsétlenedett, fejét és lábát veszített emberiség felé: az ispotály felé igyekeznek a világ minden részéből a megbénultak, a betegségek láthatatlan batyuja alatt görnyedők, a megváltozott világ szíven szúrtjai, és errefelé eveznek az emberhajók, akiknek a belsejéből kiemelte az elviselhetetlen terhet, a józan észt a sors daruja, és olyan könnyed, gyakran boldogító portékával, semmire se eszmélő elmezavarral rakta meg őket, hogy további utazásukban elkerülhetik a kétségbeesés zátonyait. Az emberi jóság jár-kel, testet öltve a szenvedésekben jubilált ágyak között, hogy még egyszer megsimogasson akkor is, ha odalenn a kapuban már búcsúzkodva sírásba kezdenek a holnapi árvák és özvegyek. A dicsekvés nélküli, köszönetet nem váró Jóság fürösztgeti meg látogatásával a bűnös és ártatlan homlokokat; kék ruhás tiszta nők nyugodt szemei békítik ki azokat, akik őrjöngve gondolnak elhibázott életükre; bölcs orvosok hűvös kezéből nyílik a remény virága, és a megátalkodott ember is hajlandó elhinni,170 hogy e jóságos helyről csak azok kerülnek alá a cinterem bakjaira, akik még e szent helyen is elmulasztják a magukba szállást.
Talán a kórháznak kellett volna lenni annak a kivételes helynek, ahová testi szenvedéseivel éppen oly szegény erszénnyel is betérhetne az ember, mint lelki bajában a templomba.
(1923)171

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me