FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Háborús időket élünk. Csatazajhoz szokott füleink mellett, hatástalanúl sikamlanak el az irodalom és művészet mezejéről emelkedő szelídebb hangok. – S így történik, hogy mi, kiknek a nap eseményeit registrálni jutott egyik hivatásunkúl, – illyes dolgokról rég hallgatunk már a közönség előtt. Ma azonban megrörik e részbeni némaságunk. A mult szombaton és vasárnap ünnepünk volt. A szabadság egyik vértanujának emlékét ünnepeltük Thalia templomában. „II. Rákóczi Ferencz fogsága” adaték, legujabb dramája Szigligetinek. Nem fogjuk, nem is körünkbe tartozik bonczkés alá venni a műdrámai alkatát, mert úgy látszik, maga szerző is nem annyira azon törődött, hogy a legszigorúbb kivánatoknak is megfelelő drámát, mint inkább csak hű korrajzot akart adni és emlékeztetni bennünket. És mi köszönetet mondunk Szigligetinek, hogy épen most jő e szindarabjával, s napi fáradalmaink után mulatságra szánt pár óránkat is arra használja, hogy fölzaklassa ereinkben a vért, s emlékezni tanítván bennünket, előkészítni akar a jövőhöz. A darabnak minden szava annyira viszonyainkhoz illik, a 300 év óta mindig ugyanazon szellemben működő osztrák kormánynak, a nemzet elnyomására irányzott alávaló tettei, olly borzasztólag híven állitvák előnkbe: hogy elkeseredés és boszú, hullámmá verik a vért a legcsöndesebb kedélyű nézőben is. Hogy a műnek roppant hatása volt, hogy a szereplők majd minden szavát riadó fölkiáltások kisérék, a tömérdek számban begyűlt közönség részéről: talán mondanunk is fölösleges.
– A tyrol vadászcsapat, vasárnap délelőtt szentelteté föl harczi zászlóját a muzeum terén. Az ünnepély nézői nem tudták, a hősies, magas testalkatú vadászokat bámulják-e inkább, vagy szép markotányos nőiket, kik, mint megannyi daliás amazonok, puskával fegyverkezve jelentek meg, a magyar szabadságért harczolni elszánt tyrolok háta mögött. Zászlóanya a lelkes Csekonicsné volt. A fölszentelt lobogó ezóta a tábor felé leng.
– A cholera, orvosok jelentése szerint, pár nap óta szelidűlni kezd.
– Minap volt alkalmunk látni, egy Nugent-féle puskagolyót, mellynek közepébe kénmireny (sulph. arsen.) van töltve, melly az általa okozott sebet gyógyíthatlanná teszi.
– A honvédelmi bizottmány a főváros körülsánczolását megrendelvén, Pest előljárósága a mult héten meg is kezdeté a munkát, 30. p. krt igérvén napi díjúl a vállalkozó napszámosoknak. Miután azonban ez intézkedés nem mutatott kivánt sikert: tegnap, falragaszokban tudatá azon szigorú parancsát, melly szerint Budapestnek minden férfia, kivétel nélkül, tartozik a sánczásásban részt venni, a fönebb kitett napdíj mindenkinek egyaránt kijárván. Ez erélyes rendelkezésnek aztán több sikere is van; mert ma már tömérdek ember dolgozik a város erősítésén.
– S ez eddig jól van; hanem ha már egészen védelmi állapotba akarjuk magunkat tenni az ostromoltatás ellen, azt hiszszük szükség volna tán élelmi szerekkel elláttatásunkról is jó előre gondoskodni. Hiszszük, nincs szükség e részben figyelmeztetnünk az előre látó honvédelmi bizottmányt. – Szathmári K.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me