Gernyeszeg, sept. 28.

Full text search

Gernyeszeg, sept. 28.
Csak körömből irhatok valamit: Láthatárunk borul. Tordamegye felső kerületében van egy szász város, neve ‘Szász-Régen’, e helyből kerültek ki minden schwarzgelb bujtogatások ... és kerülnek naponként p. o.
Az önkénytesekről:
„Azok az urak katonái; az urak megharagudtak a császárra, miért adott a parasztnak szabadságot, s azért szedik a katonát a császár ellen.”
Illy nemű bujtogatások hatásukat nem téveszték el; lön ellenszegülés az összeirásnál. Nyulas körül az oláhok a hegyeken örködnek, és lesik az ‘urak katonáját’
Kolosmegyében Sz. Péter, Tusony, Sz. György, s még néhány falu fellázadt, mindennemű fegyverekkel felfegyverkezve a hegyeken várják – az ‘urak katonáit’ kiknek (a bujtogatók szerint) hivatásuk: az urdolgát vissza állítani; azonban az úr őket sem hagyá el: t. i. a szegény oláh s magyar népet, támadtak nekik Messiássuk u. m. Barnucz, Pap Sándor, Román Constantin, ezek a futó Messiások – mindenütt vannak – s egyszerre nincsenek! Azonban a látható reactió feje Jovics ezredes Naszódon.
Monor helységben Régen mellett egy hadnagy, hova seregesen tódulnak a hivők felesküdni. Ő következőket igér:
1.) Az urak földei felosztatnak.
2.) Az oláh lesz az úr!
3.) A magyar nem ad gúnyát; ő pedig mindenkinek gúnyát igér.
4.) A ki a magyar pártütők ellen esküszik, ő felsége a császár kegyelmébe veszi, és békesség lesz. (Ez is elég e gyáva népnek).
5.) Az urak jkatonáit sehol be nem bocsássák! enniök ne adjanak, hogy pusztuljanak el.
Esküsznek egy sárga zászlóra, mellyen egy nagy fekete kétfejü sas van festve.
E métely sebesen terjed.
Gát ellene – legalább a magyar népet világosítani c-c: röpiratok, ujó hazafiak stb. Azonban véleményem szerint – Pálffy ha még útban nincs, jőjön minél előbb. – Ellenségeink ébren vannak, a szászok mind sárga-fekete színt viselnek; ő nekik csaknem kizárólag van fegyverök!
Borzasztó! még magyar faluk is mennek ,Monorba a sasra felesküdni.
Már ‘Urbán’ a leggazabb reactionalista, tábort ütött Dézs körül 4 órányira, várja Latour parancsát.
Tordamegye felső kerületében Viski Ferencz főbíró becsületes jó ember. Buzdítja a népet a nemzetőrségre. Kezem alatt van 50, s a szomszéd faluban is 50. M. Vásárhely jól viseli magát.
– Az Ellenőr sept. 28-kán legújabb hír gyanánt írja, miszerint hiteles egyéntől értesűlt, hogy Balázsfalváról a románok alig maradván ott 200, szétoszlottak. Adja isten, hogy a hír való legyen, s román atyánkfiainak, kik hazánkon kivül is velünk egy sorsban osztoznak, valahára szemeik megnyiljanak, s belássák, hogy bujtogatóiknak czélja nem más, mint bennünket egymás ellen ingerelve, lázítva, ők győzedelmeskedhessenek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me