Tudósitások az alsó vidékről.

Full text search

Tudósitások az alsó vidékről.
Tudósitások az alsó vidékről, egy önkénytes altiszt magánlevelei után. Levélirónk junius végnapjain indult Tolnán és Baranyán át Eszékre. A Tolnamegyei magyar ajku népről azt jegyzi meg, hogy olly hitben vannak, mikép ők jelenleg az urak helyett kényteleníttetnek táborozni, miként az urak rég nem állítottak katonát; de azért nem igen vonakodnak a táborba szállástól; a svábok szinte emlegetik ezt, de csaknem általános ellenszenvet mutatnak, sőt ellenszegűlnek. Igy Bonyhádon, hol sorshuzás utján kell vala a Dráva mellékére küldendők felett intézkedni, a svábok Perczel Gyula főszolgabirót a városház tereméből erőszakosan kivivék, s a sorshúzás csak úrnapján történhetett meg, az oda érkezett, mintegy 70 főből álló átutazó önkénytes csapa s néhány vasas ezredbeli lovasság ellenőrködése mellett. Ngay-Mányokon a megrettent svábok a buzákba bujtak, de utóbb szint megadák magokat. Az átutazó önkénytes seregnek élés kamráikat, s pinczéiket a legnagyobb készséggel nyiták meg, s csak azért könyörögtek, hogy ne bántsák őket.
A baranyai népnél általában nagy lelkesedést tapasztalt levélirónk. A pécsváradiakba lelkes kapitányok, Perczel Gayza, önt lehet, ki maga lovait, hintaját, aranyóráját, ezüsnemüjét, borait és buzáját ajánlá fel a haza oltárára. Várkonyon csak a falu bírájának rikkantása kelle, s a falu minden férfia, mág legöregebbje is begyült a katonaállitásra, kikből aztán, tetermészetesen a fiatalabbakból a szükséges mennyiséget a biró maga választá ki Pécsett a bosnyákoknál voltak szállva, kik általában a magyarokhoz szítanak. Siklóson, hol önkényteseink csupa czígányoknál valának szállva, de kik magok is nemzetőrök, s csinos házaikban igen tiszta szobákat s általában jóllétet s nemzeti buzgalmat találtak, azon hirt vették, Slavoniába veszélyes dolog magyar lobogót vinni; önkényteseink csak azért is vitték néhányat magokkal.
Julíus 4-én lévélirónk Eszéken hidvámházon még Baranyamegye statariumot hirdetett falragaszai láthatók; a hidon túl, ben a városban ellenben Jellasich proclamatiójának s statariumának falakról letépdelt maradványai figyegtek. A vár, mellybe több vonóhidakon érni, ép és erős bástyákkal köröztetik, belseje mint Buda város-alakú, s igen szép. Éjszakra a felső város, magyar és német lakosokkal; keletre az alsó csupa ráczokkal; mindkét város fasorral beültetett rétség által választatik el a vártól. A vár sánczain sok ágyú van felvonva mindkét város irányában, de több az alsó ellen. A volt parancsnok, mint mondják, a horvát lázadókkali szövetkezése felfedeztett megszökött, s most ideiglenesen a Zaniniféle olasz ezred parancsnoka bírja e hivatalt. A felső városi lakosság általában hűn ragaszkodó a magyar érdekek s ügyekhez, jó szellemtől van áthatva; de az alsó város egészen a magyarok ellen van, s a horvátokkal ttart. Itt nem látsz egyetlen nemzeti lobogót, nem egy magyar iratot, ministeri rendeletet, szóval a magyar kormánynak csak legkisebb jelenségét sem. Mint mondják, veszélyes volna magyar nemzeti tollat vagy szalagot viselni. Az a hír terjedt el köztök, hogy a magyar országgyülés egészen ajövő hónapra van elhalasztva, s ez egyedül a ráczok iránti kedvezményből, miután, mint bizton hiszik a magyar országgyülés ugy sem lesz többé. Azt is reménylik, hogy a horvátok István király napján már Pesten ülendik gyözelmök nagy ünnepét.
Az itt tanyázó Zaniniféle olasz zászlóaljon kívül a másik zászlóalj Péterváradon van) tegnap érkezett ide az alsóvárosba egy ezred dragonyos, János főherczeg nevű. Ezektől tudtam meg, hogy Ujvidéken a lőporos őrségtől, egy mi ezredünk beli ember mintegy 16 eleséggel terhelt kocsit foglalt le, melly a sánczokhoz szoritott szerbeknek volt titkon küldve, de lefoglalás után a katonaság között osztaték ki. Volt dinom dánom!
Julius 6-án önkényteseink Eszéket elhagyandók Ujvidékre készültek indulni. De az épen egy nappal előbb oda érkezett uj várparancsnok azon okból, mert a Szerémség lázadásban áll, illyen kis csapattali átmenetet ott koczkáztatásnak tartá. Az utirányt megváltoztatá, s önkényteseinknek Baranyába vissza a Dunán át Bácskának kelle vennie utját. Zomborba julius 8-án értek, honnét egy napi nyugvás után, indulandának az ide még 5 állomásra eső Ujvidékre, hova számitás szerint 15-én érkezdendnek, ha ismét akadály nem lesz, mert hallatszik, hogy Bács alsó részében szinte akadályos az utazás. Majd meglátjuk.
Eszékről Zomborig haladtában levelezőnk a Dráváninnentőli helységeket tömve találta nemzetőrökkel. Azon falukból, mellyeken keresztül jöttek, a lakosság nagy része mind táborozni volt. Az asszonyok, kiknek vagy férjeik, vagy fiaik voltak oda önkényteseink láttára rendesen sírva fakadtak; de már itt Bácsban ugymond, jobban hozzászoktak. Itt már két oda voltak, s még haza tértek, most a harmadik csapat járja, néhány nap múlva ismét az elsőre kerül a sor vissza. Batinán hol szállásolnunk kell vala, ugy mond, a roppant sok nemzetőr miatt szállást nem kaphatván, egy húzomban a másik állomásra Bezdánba kelle mennünk. Itt találkozánk azon sváb nemzetőrökkel, kik Bonyhádon és Mányokon úri magunk kényszerítettünk a békés sorshúzásra; vigan köszöntöttek bennünket. Herczegszőllősön, Baranyában csupa vad ráczoknál valánk szálláson, igen gyanús nép. Kik magyarul tudtak velünk beszélni, a felett tett kérdéseinkre: „szükség esetére valljon velünk tartanának-e, vagy a horvátokkal?” csak vállvonítva feletek: „isten tudja, hol volna jobb!” Szinet herczegszőllősi ember azt is mondá, hogy az ottani ráczság akként szövetkezett, hogy ha a horvátok beütnének, ők a magyar utczákat mind felgyujtandják.
A Dunán átkelve Bácskához érüuk Zomborban ráczok és magyarok laknak, az elsőbbek sokkal nagyobb számmal. Házigazdánk ma reggel (jul.9.) érkezett Ó-Kérről, melly ide harmadik állomás, s hol szinte nagy tábora van nemzétőreinknek. Ettől az értők, hogy ott 8-kán esti 6 óra tájban, egy a buzában elrejtőzött s a kocsikat megolvasott pásztor vallomása szerint, számra 75 kocsi, szerb – minden kocsin őt hat ember – haladott el a tábor között vivő országuton Sz. Tamás nevű rácz faluba, hol kevés magyar is van. Ezen szerbek egy 17 éves magyar gyerkőczöt találtek elő a falun kívül, ki apjához a mezőre ment, s kinek, miután a szerbek parancsára a faluba visszatérni nem akart, fejét karddal bevágták. Szemtanú volt gazdám, midőn azon fiú véresen a táborba érkezett, szemtanú midőn az érintett faluból sirva jött egy magyar asszony segélyt kérni, jelentvén, hogy a szerbek a falut körül kezdik sánczolni s abba senkit ki, senki be nem bocsátanak, s már a szomszéd verbácziakat is szövetségre felhitták. E hirre a Verbáczon tanyázó 12 huszár s mintegy 800 nemzetőr rendelteték ki ama Sz. Tamás faluban levő szerbek megtámadására, hol a folyó hídja fel fog szedetni, nehogy a szerbek elillanthassanak. Az éjjel tehát Sz. Tamásnásnál csata történt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me