Czeglédről julius 6-áról.

Full text search

Czeglédről julius 6-áról.
Czeglédről julius 6-áról, számosb honfitársaink aláirásával ellátott, ezen igen figyelemre méltó levelet vettük, az illyrek ellen küldött egyik huszár ezredünk jellemzéséről.
A Ferdinánd huszárok már keresztül vonulván városunkon rendeltetésök helyére, a veszélylyel fenyegető dühös ráczok ellen az ismeretes alsó dunai vidékre sietnek. Közfigyelmet érdemel azon tapasztalás, mellyet ezen huszár ezredre nézve itt tartózkodásunk alatt szereztünk; azért sietünk önt nyilvánosság-tétel végett következőkről értesiteni. Egy magyar őrmester ezen ezredből jelenlétünkben elmondá: hogy midőn Jászberényben voltak, orcsmában összejött egy rácz őrmesterrel, kinek neve Ivanovics, kéz két huszast vetett oda a czigányoknak, s velök Jellachich indulóját huzatta; a magyar őrmester a jelenvolt több jászokhoz fordult s felszólitá őket: miként türhetik el, hogy itt magyar földön Olly pártütőnek, mint a minő Jellachich, az indulóját huzzák? de mint hogy ezen felszólitás szellemét a jelen volt jászok fel fogni nem látszottak, vagy talán a könnyen bekövetkezhetett szomoru jelenetet nem akarák előidézni, a dolgot közönyösen vették. Erre a magyar őrmester – mint mondá – 3 huszast dobott a czigányoknak, s velök a Rákoczyt huzatta. A dühös rácz erre kész ltt volna azonnal összeütközni magyar collegájával, de ennek épen a korcsmába betoppant több magyar káplárjai a rácz tüzet eloltották, s a rácz őrmester azon nyilatkozattal távozott el: hogy csak menünk rácz földre, ott majd mi leszünk a legények, s hogy az ezredes már régen a ráczok zsebében, van ki őket a csatatéren ráczok, illírek ellen bizonyosan nem fogja commandirozni.
ezen jászberényi történet, a mennyiben az ezredesre vonatkozik, még a következők is igazolják. Ugyanis az ezrednek a zászlóalja ezelőtt 9–10 nappal vonult városunkba; délután Pestre megérkezett az ezredes is, kinek neve Kolowrat, mint mondják: unoka öccse a néhai bécsi ministernek; ez az ezredes, kit Bácskában is különösen Ő-Becsén Csokits igen jól ismernek, elég vakmerő volt ezrede tisztjei jelenlétében kimondani: hogy egy sem becsületes katonatiszt az, ki a ráczok és illyrek ellen harczol; hogy az ezredét ezek ellen commandirozni semmi esetre sem fogja; hogy neki a magyar ministerium nem parancsolt, s ennek engedelmeskedni nem is fog. A tisztek ezen ezredben többnyire külföldi sőt a stabális tisztek mindnyájan azok, s minthogy legkisebb sympathiával sem viseltetnek a magyarok iránt, feltehetni rólok, hogy ezredesöknek annál is inkább alázatos szolgái leendnek, mintha az ezredes által e végre köröztetett ívek közölök már többen alá is irták.
De vannak ezen ezredben egészséges magyar vérü tisztek is, kik nekünk az előadottakat többszöri barátságos beszélgetések közt elmondották; továbbá az altisztek s legénység nagy része is magyar vértől hevül; ezek mindnyájan igazloják ezredesöknek a magyarok ellen fentebbi sokszorozva tett nyilatkoztát. És megkértek bennünket – sőt mindenütt – a hol csak átvonultak – az vala kérésök, hogy minden uton módon sürgetnénk; miszerint ezredök a magyar alktományra feleskettessék még mielőtt a ráczok elleni csatatérre kiállítatnék, és pedig annál inkább, minthogy tudomásukra az ez iránti parancs, mintegy 10 nap előtt már ki is adatott; mert különben a következményekért jót nem állanak. Ha pedig egyszer hitöket az alkotmányra letették: akkor tudni fogják, miként kell nekik eljárniok olly parancsnok és tisztek irányában, kik szent esküjök ellenére cammandirozni merészlendik. Tapasztalásunkat mondtuk el elég szárazon, nem adunk hozzá commentárt; hanem cak azt kiáljuk mindenek előtt és mindenkor, hogy a magyar ezredek azonnal, inkább ma mint holnap eskettessenek a szeretett magyar alkotmányra.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me