32. Debrecen, 1849 április 20. Kossuth körlevélben jelenti be a törvényhatóságoknak és a seregvezéreknek, hogy a nemzetgyűlés kim…

Full text search

32.
Debrecen, 1849 április 20.
Kossuth körlevélben jelenti be a törvényhatóságoknak és a seregvezéreknek, hogy a nemzetgyűlés kimondta a nemzet függetlenségét, és hogy a nemzet megbízásából elfoglalta a kormányzói méltóságot.
Az ország Kormányzója.
1. Minden törvényhatóságnak
2. Minden hadvezérhez
1/
A haza megmentésébeni sikeres előhaladás, mellyel lelkes hadvezéreink, és vitéz hadseregünk a Nemzetet megörvendezteté
2/
A haza megmentésébeni sikeres előhaladás, mellyel Ön s a parancsnokság alatti lelkes vezérek és vitéz hadsereg a Nemzetet megörvendezteté:
1/ 2/
A Habsburg–Lothringeni ház folyton folytatott hitszegő zsarnoksága melly annyira vetemedett, hogy miután hazánkat a legistentelenebb módon vérbe lángba boritá, a becsületes kiegyenlitésnek minden lehetségét kizárva mart. 4-kei s 6-kai manifestumában* Magyarország területi épségének eldarabolását, álladalmi lételének eltörlését, s a magyar nemzetnek az élők sorából kiirtását megkisértetni nem iszonyodott s ekkint a közbe, s a magyar nemzet között fenállott kötelékeknek minden szálait saját kezeivel szétszaggatta.
Az ún. oktrojált alkotmányban. (Vö. Kossuth a Honv. Bizottmány élén, II. rész 666. l. 2. jegyzet.)
A nemzetgyülésnek természetesen kötelességévé szabta ki, hogy tovább ne késsék ünnepélyes határozattal szentesiteni a magyar álladalom önállását, szabadságát s függetlenségét, s a Habsburg–Lothringeni házat trónvesztettnek és számüzöttnek nyilatkoztatni.
Tartozott ezzel a nemzetgyülés Istennek, tartozott a hazának, jognak, erkölcsnek, s a szabadság és civilisatio tekintetének.
Tartozott azon tekintetnek, hogy mig a nemzet bajnok védei, a hazáért véröket ontják, a Habsburg-ház istentelen ármányaival a nemzet testébe mérget ne terjeszthessen.
Tartozott a vitéz hadseregnek, melly méltán várhatá, hogy bajnoki önfeláldozásának czélja a haza szabadsága iránt biztositassék.
És tartozott a népnek, melly annyi szenvedés, annyi áldozat jutalmául méltán kivánhatá: hogy hazáját szabadnak tudja.
Ezen indokoktól vezéreltetve, s kötelességérzettől ösztönöztetve a nemzetgyülés a néptől vett hatalmánál fogva meghozta »Hazánk függetlenségi határozatát«, mellyet
1/
ezen törvényhatóságnak közhirré tétel s ahhozi alkalmazkodás végett azon utasitással küldöm meg, hogy azt az irántai kellő hódolattal egyetemben jegyzőkönyvbe iktatva s határozatukat ide is nyomban feljelentve, annak sikeresitése körül kebelökben foganatosan intézkedjenek.
Meg vagyok győződve, hogy Önök a nemzet e határozatában szenvedéseinknek legszebb jutalmát s hazafiui küzdelmeinknek
2/
hadseregébeni közhirré tétel, s ahhozi alkalmazkodás végett, Hadügyminiszter és Hadvezér Urnak azon kijelentéssel vagyon szerencsém megküldeni, mikint Ön s a bajnok társai a nemzet e határozatában hősies önfeláldozásuknak
1. 2.
legszebb gyümölcsét lelkesült örömmel szemlélendik, s egytől egyig osztozandnak azon határozottságban s lelkesedésben, melly a nemzetgyülést e nyilatkozatra ihlette.
A nemzet parancsa a szabad és független magyar álladalom kormányzójává engem hivott.
Erőm gyengeségének éreze, s egy viszontagságos élet terhei alatt megfáradott lelkem vágyai a magány élet szerény nyugalma felé vonszanak; de a polgári kötelesség érzete munkás kitürésre s a nemzet parancsa iránt engedelmességre intenek.
És határozott készséggel engedelmeskedve a status kormányát kezembe veszem.
Gyámolitsanak Önök nehéz feladatomban; a kimondott szabadságot s függetlenséget biztositani, s e sokat szenvedett nemzetet a szabadság utján boldoggá tenni.
Ajándékozzanak meg bizodalmukkal, hogy hazánk ujjáteremtésének nagy munkáját mielőbb szerencsésen bevégezhessük, s én a teljesitett kötelesség nyugtató érzete mellett a siker örömével is a magány élet szelid nyugalmába vissza térhessek.
Én Magyarország, a vele egyesült Erdély s hozzá tartozó minden részek és tartományok függetlenségét területi épségét, országos önállását s köz szabadságát
1/
a bajnok hadsereg vitézségének, a nép hazafiui áldozatkészségének, a törvényhatóságok és tisztviselők lelkiismeretes buzgalmának védpaizsa alá helyezem.
2.
Ön s bajnok társai védelme alá helyezem.
Éljen a szabad Magyar haza!
S. k. eredeti. O. Lt. OHB 1849: 5907.
A két változatról készült tisztázat, ill. nyomtatvány mindegyikéből több példány is található az Orsz. Levéltár különböző gyűjteményeiben. A törvényhatóságokhoz megküldött változat több nyomtatott példánya megvan pl. az 1848/49i-nyomtatványok sorozatában. A hadvezérek részére készült változat tisztázatát l. pl. a Dembinski iratok III. kötetében, 73. s köv. l.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me