a) Válasz Somossy Ignác jelentésére:

Full text search

a) Válasz Somossy Ignác jelentésére:
Somossy, a Perczel-féle sereg élelmezési biztosa* febr. 3-án jelentést intézett Kossuthhoz, amelyben különböző élelmezési problémákkal kapcsolatban tett fel kérdéseket és dicsérettel emlékezett meg Olli János hevesi pusztai hadnagyról, valamint Lepsényi mezőtúri katonai biztosról, akik az ellenséghez átszökni készülő katonákat fogtak el. Kossuth válasza:
Somossy megbizatására l. előbb, a 147/b. sz. aktát, 280. l.
Tegnap költ jelentésében* az előfogatoknak készpénzzel leendő fizetése iránt tett kérdésére, kormánybiztos úrnak helyes véleménye szerint is, igennel válaszolván: megbizom Önt, sőt különösen utasítom, hogy a nyugtatványozás helyett készfizetéssel elégítse ki a fuvarosokat.
Somossy jelentését l. O. Lt. Hadügymin. 1849: 2381. sz. alatt.
A levágott marhák bőreit, ha egyébiránt a táborban szolgálatot tevő mészárosok fáradságok díjában azokat magasabb áron elfogadni nem volnának hajlandók, igen is szíveskedjék akár ott árverésre kitenni, akár ide Debreczenbe beszállíttatni.
A czibakházi hídnak helyreállítása körül kérem haladéktalanul eszközlésbe vétetni a kellő intézkedéseket:
A seregeink által fogadókban s egyéb magány tulajdonban ejtett károkat igen is meg kellvén térítetni: Ön szives lesz ez okozott károk hiteles fölvétele, megbecsültetése iránt azonnal rendelkezni, s az öszveállítandó kárlajstromokat ide beküldeni.
Lepsényi katonai biztosnak is némi megjutalmazást óhajtok adatni: az egyéniséghez és a tett szolgálat nehézségeihez képest Ön határozandja meg annak öszvegét.
Jelentésének egyéb részletei részint tudomásul, részint további illető helyeken teendő intézkedéseknek alapjául s általában szíves elismeréssel fogadtatnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me