A »Magyar Ujság« szerkesztőjének

Full text search

A »Magyar Ujság« szerkesztőjének
Turin, 1868. márczius 31.
Tisztelt szerkesztő úr!*
* A »Magyar Ujság« szerkesztőjének. K. F.
Úgy látszik, hogy a »Magyar Ujság«-ban nemrégiben valami czikk jelent meg külföldről Klapka György úrhoz vagy ellene intézve, s hogy ő erre feleletet iktatott egy általa vezérelt lapba, melynek czime, ha nem csalódom: »Századunk«.
Én sem a megtámadást – ha ugyan megtámadás volt, – sem a feleletet nem olvastam. Az elsőt vagy azért, mert a »Magyar Ujság« illető száma távollétem miatt nem jutott kezembe, vagy alkalmasint azért, mert a czikk czime kijelölvén a czikk tárgyát, nem költött fel bennem elég érdeket, hogy elolvassam. A feleletet pedig azért nem, mert Klapka úr lapját nem hordatom.
Azonban Párisból tudósíttatom, miként Klapka György úr egy ottani barátjának azt irta, hogy a »Magyar Ujság«-ban ellene megjelent névtelen czikk tőlem eredt s hogy annálfogva válasza is egyenesen nekem szólt.
Szerkesztő úrnak tudnia kell, hogy ki a kérdéses czikk szerzője. Kérem annak okáért kinyilatkoztatni, hogy Klapka úr tévedésben van. Én a kérdéses czikket nem irtam, sem reá be nem folytam, s az egész dologhoz semmi közöm sincs.
Általában kérem hazámfiait, hogy engem semminemü névtelen hirlapi czikkekkel ne azonosítsanak. Ha valakinek politikai nézeteit taglalni magamat indíttatva érzem, azt mindig nevem aláirása mellett teszem s a névtelenség leplébe soha sem burkolózom.
Mennyi fontosság tulajdoníttatik vagy nem tulajdoníttatik a hazában Klapka tábornok úr jelenlegi politikai nézeteinek? azt vizsgálni magamban ösztönt nem érezek; hanem arra nézve megnyugtatni kivánom a tábornok urat, hogy, a mióta tudtomra esett, hogy a jobboldalon foglalt helyet, nekem bizony politikai állásával vagy nézeteivel foglalatoskodni soha eszembe sem jutott.
Fogadja, Szerkesztő úr, nagyrabecsülésem kijelentését s üdvözletemet.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me