1866–67.

Full text search

1866–67.
A mi 1865-ben megalkotta a magyar alkotmányozó országgyűlést, a villámos feszültség, Custozzánál (1866 június 24) az olaszokra lesújtván, Ausztriát megszűnt fenyegetni. Így tehát a nagy remények között indult magyar országgyűlés, bizonytalan időre, legfelső kézirattal, elnapoltatott. Ezzel kezdetét vette az ú. n. „második provisorium” és a bécsi kormányzat ismét ránehezedett Magyarországra, lenyűgözve a vármegyei élet önállóságát, mindaddig, a míg a königgrätzi csata [1866. júl. 3.] meg nem változtatta Ausztria hangulatát és 1867-ben a nemzet kibékült a fejedelemmel.
Gróf Belcredi megbukott Bécsben. Helyette a császár az akkor Zemplénben is nagybirtokos báró Beuszt Ferdinándra bízta a külügyek vezetését. 1866 november 17-én már együtt volt Pesten az újra összehívott országgyűlés. Helyreállott az ősi megyei rendszer. A független felelős magyar minisztérium – legnagyobb meglepetésére a magukat egyedül kormányképesnek tartott konzervativeknek – 1867 február 19-én, gróf Andrássy Gyula elnöklete alatt, megalakult és így a legnagyobb magyar jóslata beteljesedett. Gróf Andrássy Gyula miniszterelnöksége alatt Magyarország újra föltámadott. A kiegyezés király és nemzet között az 1867. XII. t.-cz. képében megtörtént. „Megyénk nagy fia, hazánk vezércsillaga lőn.” (Jk. 1867. 59. l.)
Minden alkotmányos akadály elhárítása után most már a koronázás örömünnepére, június 8-kára, készült lázas tevékenységgel az egész nemzet. Zemplén vármegye e tekintetben nem erőltette meg magát. Banderistái, kiket Lónyay Ödön vezetett Budára, a koronázásra, Bogyay Zsigmond, Szirmay Gyula és Zalay István voltak. (Jk. 1867. 53. l.) Előbb azonban 502még azt is megtette Zemplén, hogy a honfoglaláskori nevezetességű Retelpataka mellől „fél köbláb honfi-vér áztatta földet” küldött Pestre a koronázódombhoz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me