Árpád-utcza.

Full text search

Árpád-utcza.
Az Attila-utcza az Árpád-utczában végződik, a mely a város legszélesebb utczája. Régen Fapiacz és Szénapiacz-utcza volt. Ennek nagy jövője van, mert ha a Deák-tér parkozva lesz, a piacz csak itt lehet. Az Árpád-utcza déli végében van a régi „Séta-tér”, melyen ma az 1905-ben épült új, hatalmas, 200 gyermek számára való vasuti internátus emelkedik. Fekvése oly szép, hogy az országban is alig van párja.
Ezt a Séta-teret néhai Kiss Gedeon, volt főkapitány alapította, s négy sarkára az öreg gróf Károlyi György által adományozott kanadai nyárfákat ültette. S a mikor az új színházat építették, itt nyári színkört rendeztek be.
50Ez épület mögött van a nagyszabásu, kétemeletes „Ferencz József” kaszárnya, mely új épület, 1892-ből, s a régi részszel együtt egy közös zászlóaljat fogad magába. Udvarán altiszti ház és raktárak láthatók. A kaszárnya-épületet követi a pénzügyőrségi ház és adóhivatal, melynek a város belsejébe való helyezését éppen most tervezik. A Séta-tér déli oldalával majdnem szemben áll a városmajor. Az Árpád- és Széchenyi-utcza sarkán áll a régi Kiss János-féle emeletes ház, mellette Hérmán Mihály volt polgármester háza, szemben vele, a keleti oldalon, Rogozi Pap Géza volt polgármester háza. Éjszaki szomszédságában áll a régi Rogozi Pap család háza, a mely ma is e család több tagjáé. Kiegészítő része volt a Jéger Kálmán dr. féle nagy telek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me