I. A népoktatási s egyéb intézmények.

Full text search

I. A népoktatási s egyéb intézmények.
Szatmár-Németi hazánk legősibb városai közé tartozik. Minden időben előkelő helyet foglalt el nemzetünk történetében mind politikai, mind közművelődési szempontból. Kulturális jelentősége napjainkban sem csökkent, mert védőbástyája az éjszakkeleti országrészen a magyarságnak.
A városban elhelyezett színmagyar tanintézetek évenként ezer meg ezer fiú- és leány-növendéknek nyújtanak hazafias, vallás-erkölcsös szellemben való kiképzést, mi által áldást hozóan járulnak nemzetünk legértékesebb kulturális alapvagyonának gyarapításához. Egész sorozatát találjuk itt a tanintézeteknek, a melyek teljesen modern alapokon nyugvó elemi iskolai tagozatot kívánnak.
A város és a felekezetek nem is tértek ki a terhek viselése elől és erejüket meghaladó áldozatokat hoztak a népoktatási intézetek korszerű fentartása érdekében a legutóbbi időkig. De minden erőfeszítés hiábavalónak bizonyult, mert a város népességének rohamos növekedése következtében a tanköteles gyermekek száma annyira felszaporodott, hogy azoknak a törvényben előírt módon való iskoláztatását a régi alapokon megoldani, – a közterhek további emelése nélkül – lehetetlen volt. Ekkor állott be a a felekezetektől fentartott és a várostól segélyezett elemi iskolák s óvodák államosításának szükségessége. Mielőtt azonban az államosítás mozzanatait leírnánk, meg kell emlékeznünk a felekezeti iskolák múltjáról, mert ezek az iskolák hosszú évszázadokon keresztül becsülettel látták el a város népoktatásának szükségletét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me