Szőlőskert.

Full text search

Szőlőskert.
Ennek mentén megy ki egyenesen a mezőkre a gróf Károlyi István-utcza, a melynek egyik oldalát jórészt az uradalmi épületek, irodák és az intéző lakása stb. foglalják el. A végén aztán előbb a ref. temetőbe majd a Szőlőskert-be érünk. Szintén gróf Károlyi Sándor alapította 1714-ben, a sok inséglátogatta város gyarapodására. Szép, fás hely. Nagy területet foglal el. Hosszú út vezet rajta keresztül, a melynek során jobbról-balról aféle kicsiny házak és csinos, 189villaszerű épületek látszanak elő a zöldből. Nincs nyilvános vendéglője, noha sok a kiránduló. Kiki a maga, vagy a barátja portáján mulat.

A római katholikus templom.

A református templom.

Nagykároly. – A görög katholikus templom.

A történeti nevezetességü volt Csillag-vendéglő. (Most Nemestóthi Szabó Antal háza).

Részlet a gróf Károlyi térről, a Báthory-féle házzal.

Részlet a gróf Károlyi kastély parkjából.
A gróf Károlyi István útról húzódik föl a Fényi-utczáig a Petőfi, azaz a „Nagy Magyar-utcza”, a melyről már szó esett. A mintegy 70 házat számláló Vaday és Tömpe-kuriák itt állottak hajdan. 1839-ig szabad mészárlási és korcsmajoggal bírt ez a két család. Vasárnapokon sokadalom is volt e kuriák előtt. A néhai való nagyhírű tisztújítások alkalmával meg egész csatározások történtek itt, akárcsak a vármegyeháza körül. Per és egyezség útján aztán az uradalom kezébe kerültek ezek a telkek s végűl eladogatták őket.
A három Somos-utcza is – az egyik már Árpád-utcza, – ezen a tájon van. Leginkább reformátusok lakják és ez volt hajdan a czéhrész.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me