Egyesületek.

Full text search

Egyesületek.
Nagykárolyban van elég egyesület, a melyek a vallást, művelődést, a humanitást ápolják. Társadalmi egyesületek: A régi kaszinó. Alakúlt 1836-ban. Elnöke: Ilosvay Aladár alispán. Polgári olvasókör. Alakúlt: 1870. Elnöke Snébli János. A Kölcsey-egyesület. Irodalmi kör. Alakúlt 1897 őszén. Elnöke Falussy Árpád. dr. főispán. Tulipán szövetség-iparvédelem. Alakúlt 1906-ban. Elnöke: gróf Károlyi Istvánné. A kath. legényegyesület. Alakult 1892-ben. Egyházi elnöke: Horváth Jenő segédlelkész. Világi: Papp István. A protestáns társaskör: Alapította az általános köztiszteletnek örvendő Asztalos György ref. lelkész 1903-ban. Elnöki tisztje választás alatt van. Kossuth Lajos-asztaltársaság. Alakult 1906. Elnöke: Kún István. A nagykárolyi dalegyesület. Alakúlt 1878. Elnöke: Cseh Lajos. Az úri zenekar; zeneműkedvelők egyesülete. Alakúlt 1907. Elnöke: Obholzer Gyula. A főgimnázium Kölcsey-önképzőköre. Az oltáregyesület. Kath. népszövetség stb.
A jótékonyság és segélyezés szolgálatában levő egyesületek élén a Nagykárolyi nőegylet áll. Alakúlt 1874-ben, általánosságban szegények fölsegélyezésére. De 1876-ban már kizárólag árva gyermekek istápolására törekedett. Utóbb a Paulai Sz. Vincze nővérek gondozása alá került az árvaház. A nőegylet elnöke 1881 óta gróf Károlyi Istvánné, az első osztályu Erzsébetrend tulajdonosa, a ki dicséretes buzgósággal fáradozik érdekében, valamint Serly Móricz Ilka is, a ki két évtized óta egyik alelnöke. Az izr. nőegylet. Alakúlt 1898. Elnöke: Kaufman Mártonné. Felekezet-különbség nélkül népkonyhát tart fenn. Gyermekvédő-liga. Alakúlt 1890. Elnöke: Papp Béláné és Debreczeni István. A vöröskereszt fiókszövetség. Alakúlt 1881. Elnöke: gróf Károlyi Istvánné. Munkásbiztosító pénztár. 1907-ben alakúlt, az 1892-ben felállított iparos-ifjak betegsegélyző egyesületéből. Továbbá nyugdíjintézetek, temetkezési egyletek, Chevra-Kadisa stb.
Szakegyesületek: A szatmárvármegyei orvosi fiókszövetség. Elnöke Aáron Sándor dr. Az iparos és kereskedelmi körök több szakszervezetet tartanak fenn. A vagyon-biztonságot szolgálja a városi tűzoltó-egylet, alakúlt 1886-ban; a sportot a nagykárolyi vadásztársaság, alakúlt 1884-ben; elnöke: Nonn Gyula.
Telepe van Nagykárolyban a debreczeni m. kir. áll. gyermekmenhelynek s ez időszerint 120 gyermek tartozik a kötelékébe.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me